Premium

Filmrecensie:Uitstekend spel en beelden die ontroeren in ’Beats’

Filmrecensie:Uitstekend spel en beelden die ontroeren in ’Beats’
Scène uit ’Beats’.
© Foto PR

Ze zijn een dreamteam, vinden de twee Schotse tieners. Al denkt Johnno’s moeder daar anno 1994 heel anders over.

Spanner is het soort tuig waarmee zij haar zoon niet graag ziet omgaan. Toch laten de jongens zich in ’Beats’ niet zomaar uit elkaar drijven.

Johnno (Cristian Ortega) is inderdaad de braafste van de twee. Hij is klein van stuk en oogt vooral in het begin van de film als een bang konijntje, gevangen in de koplampen. Spanner (Lorn McDonald) heeft duidelijk meer lef. Al kan dat ook de moed der wanhoop zijn, ingegeven door de vernederingen waaraan zijn criminele oudere broer hem onderwerpt.

Spanner neemt zijn meer timide vriend op sleeptouw bij het zoeken naar een ’rave’, een gratis dansfeest op een geheime plek. Illegaal verklaard door de autoriteiten, op basis van een omstreden wet die bijeenkomsten verbiedt waar muziek wordt gedraaid met een ’repetitieve beat’. Toch vinden zij er één: waar ze strak van de pillen uit hun dak gaan en op de drempel van volwassenheid een uitroepteken zetten achter hun vriendschap.

Regisseur Brian Walsh baseerde zijn in zwart-wit gefilmde drama op het gelijknamige toneelstuk van co-scenarist Kieran Hurley. Daarbij vangt hij zowel de angst en de onzekerheid van de twee tieners als hun extase en euphorie in beelden die ontroeren. Geholpen door het volkomen geloofwaardige spel van zijn jonge acteurs en door de melancholie die kleeft aan dierbare herinneringen.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.