Hij heeft héél snel een ander

© Foto 123RF

In Vrij Verteld praten lezers over twijfels en problemen. Vandaag: een weduwnaar die haastig een nieuwe liefde zoekt.

Nicolien (53): „Het afgelopen voorjaar is mijn zus plotseling overleden. Ze kreeg een hartaanval. Hulp kwam helaas te laat.

Ze werd nog geen zestig jaar. Door het verlies was onze hele familie compleet verslagen. We steunden haar man en haar kinderen zo veel we kunnen, maar je weet dat je altijd te weinig doet om hun tranen te drogen. Want zelfs door regelmatig langs te gaan en veel te bellen, verjaag je de leegte niet. Gelukkig worden haar dochters ook getroost door hun partners en hun vriendenkring. Ik maakte me dan ook de meeste zorgen om haar man, die in zijn eentje verder moest.

Daarom was ik stomverbaasd toen hij ons pas geleden vertelde dat hij een nieuwe vriendin heeft. Het is de vrouw die al jaren bij ze over de vloer komt om het huis door te werken. Ze is al jaren gescheiden en bood hem de ideale schouder om op uit te huilen, vertelde hij ons. Omdat ze zijn vrouw zo goed had gekend, kon hij bij haar zijn verhaal extra goed kwijt, vertelde hij. Want zij begreep het gemis en het verdriet als geen ander, legde hij uit.

Hij vroeg ons op een stille zondag speciaal om naar hem toe te komen, zodat hij ons in alle rust over deze nieuwe stap kon vertellen. Waarschijnlijk zocht hij dat rustmoment, omdat hij al vermoedde dat ik er moeite mee zou hebben dat hij al zo snel een nieuwe partner heeft. En inderdaad; ik vind dat lastig te accepteren. Niet alleen omdat mijn zus naar mijn idee onvervangbaar is, maar vooral omdat hij al zo snel een ander heeft. Daardoor lijkt het alsof hij die dertig jaar met mijn zus in een mum van tijd wegpoetst om een nieuwe start te maken.

In gedachten zie ik die werkster het huis dat mijn zus zo sfeervol had ingericht al opnieuw aankleden met spullen waar kraak noch smaak aan zit. En het zweet breekt me uit als ik die twee samen intiem op de bank zie zitten, onder het ingelijste portret van mijn zus. Als ik erg negatief denk, vraag ik me soms ook af of er niet eerder wat heeft gespeeld tussen mijn zwager en haar.

Volgende week wil hij met zijn nieuwe liefde bij ons op bezoek komen, zodat we haar beter kunnen leren kennen. Maar ik zie daar tegenop. Mijn man is daar milder in. Hij vindt ook dat onze zwager wel erg snel nieuwe stappen zet, maar benadrukt ook dat hij de vrijheid heeft om voor nieuw geluk te kiezen nu dat op zijn weg komt. Ook redeneert mijn man nogal praktisch: hij zegt dat we ons minder zorgen hoeven te maken over onze zwager en minder vaak bij hem langs hoeven, nu hij weer onder de pannen is.

Maar ik vind het tempo waarin het gaat moeilijk te accepteren. Het voelt als verraad naar mijn zus. Overdrijf ik? Of moeten we ze gewoon hartelijk ontvangen?”

Reacties

Chris (60):

„Dat uw zwager zijn vriendin zo snel aan u wil voorstellen, toont hoe belangrijk uw zus en haar familie nog voor hem zijn. Mijn moeder kreeg ook vrij snel na het overlijden van mijn vader een nieuwe partner. Het verdriet om het verlies van mijn vader werd er echt niet minder om. Maar ze had wel een schouder om troost bij te zoeken.”

Patrick (46):

„Het is niet aan jou om te bepalen of dit ’te snel’ is. Ieder verwerkt rouw op zijn of haar eigen manier. Maak het bespreekbaar en praat over elkaars emoties. Dat hij jullie wil bezoeken, zegt veel over zijn familieband met jullie.”

Frank (56):

„Drie maanden na het overlijden van mijn vrouw stortte ik me ook in een nieuwe relatie. Ik werd veroordeeld en beoordeeld. Mensen om je heen weten niet dat je in een hel bent terecht gekomen, want het verdriet is ondraaglijk. Dan begrijp je niet dat je je familie en vrienden pijn doet. Dat besef komt later pas, in mijn geval na drie jaar. De relatie die ik had, is dan ook niks geworden. Toch heb ik veel steun gehad van mijn echte vrienden, hoewel ik ze pijn deed. Veroordeel je zwager niet te snel en steun hem, al is dat nog zo moeilijk.”

Mandy (48):

„Ik was zelf de nieuwe vriendin na het overlijden van de vrouw van mijn huidige partner. In die tijd werd ik regelmatig geconfronteerd met zinnen als ’leuk je te ontmoeten, maar het is nog zo kort geleden’. Ook mijn partner kreeg te horen dat het te snel was. Mijn schoonvader begreep het beter. In zijn hart was ruimte voor mij en voor de overleden vrouw van mijn partner. Ruimte voor rouw en voor toekomst. Ik wens je ruimhartigheid. Voor jezelf, je zwager en zijn nieuwe lief. Want vanuit ruimte komt weer ruimte.”

Volgende week (16 november):

Moet mijn dochter goedkoop op schoolreis vanwege geldnood bij vriendin thuis?

„De school van onze dochter biedt verschillende werkweken aan. Ze wil met haar vriendin naar Parijs: de duurste optie. Maar de armlastige moeder van haar vriendin wil dat ik mijn dochter ompraat, zodat de meiden samen goedkoop naar de Veluwe kunnen. Moet ik dat doen?”

Reageren? Of wil je zelf een dilemma kwijt? Mail: vrij@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.