Premium

Noordwijk uitvalsbasis bij de Grand Prix Zandvoort

Noordwijk uitvalsbasis bij de Grand Prix Zandvoort
Het circuit van Zandvoort.
© Foto ANP
Noordwijk

De gemeente Noordwijk wil tijdens de Dutch Grand Prix, in het eerste weekeinde van mei, als uitvalsbasis dienen voor het dan overbevolkte Zandvoort. Zo kan het fietspad door de duinen als alternatief dienen voor auto en trein en roept NZLokaal op tot het inrichten van tijdelijke campings. De motie van die partij kreeg tijdens de behandeling van de begroting brede steun van de gemeenteraad.

Niet alleen de verbouwing van het circuit in Zandvoort plaatst de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort voor een grote uitdaging, ook logistiek gezien wacht de badplaats een monsterklus. De enkele toegangswegen zijn onvoldoende om het verkeer aan te kunnen. Naast de inzet van extra treinen wordt de fiets als alternatief gepromoot.

Noordwijk denkt op dat vlak een rol van betekenis te kunnen spelen. De fractievoorzitter van NZLokaal Jaap de Moor sprak van het ’aanbieden van onze goede diensten aan buurgemeente Zandvoort’. Hij wees erop dat veel autosportliefhebbers rond 3 mei al een hotelkamer of huisje in Noordwijk hebben geboekt en deed de suggestie om in het weekeinde op verschillende plekken tijdelijke campings te maken. Om de verkeersveiligheid in de duinen te waarborgen moet op drukke tijdstippen eenrichtingsverkeer op het fietspad van en naar het circuit worden ingevoerd. Ook het vervoer van toeschouwers via de zee noemt NZLokaal als mogelijk alternatief.

Wethouder Roberto ter Hark omarmde, net als de meeste fracties in de gemeenteraad, het initiatief van NZLokaal. In een ambtelijk team wordt al nagedacht over het raceweekeinde. ,,We zijn met Zandvoort en Bloemendaal in gesprek om te kijken wat er allemaal op ons afkomt.’’

D66, GroenLinks en PvdA zijn niet gelukkig met de motie. ,,Vroem, vroem, vroem, vooral niet doen’’, vatte GroenLinks-fractievoorzitter Louis Koppel de stemming binnen zijn partij samen. ,,Tijdelijke campings. Ik schrik daarvan.’’ Koppel voorziet ook problemen als er plotseling noodweer uitbreekt. De duinen zijn dan lastig bereikbaar voor hulpdiensten.

,,Eigenlijk roept de motie alleen maar op om te kijken wat wij kunnen doen’’, reageerde wethouder Ter Hark. ,,De Formule 1 heeft gevolgen voor de logistiek, bereikbaarheid en handhaving’’, noemde hij wat zaken op. ,,We gaan niet ongebreideld campings toestaan, maar wel met een open blik naar het weekeinde kijken. Ook als dingen niet kunnen, vanwege de veiligheid of de natuur.’’

De gemeenteraad wil uiterlijk 1 februari horen wat Noordwijk kan doen om de logistieke problemen het hoofd te kunnen bieden en wat overleg met ondernemers, buurgemeenten, provincie en rijksoverheid heeft opgeleverd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.