Premium

Filmrecensie:’Doctor Sleep’ is stuk minder eng dan The shining’

Filmrecensie:’Doctor Sleep’ is stuk minder eng dan The shining’
Ewan McGregor in ’Doctor Sleep’.
© Foto Jessica Miglio

Stanley Kubricks horrorklassieker ’The shining’ is nog altijd sterk genoeg om de kijker nachtmerries te bezorgen. Grote vraag is of dat ’Doctor Sleep’, de opvolger van deze doodenge Stephen King-verfilming, ook lukt.

Het is bijna veertig jaar geleden dat schrijver Jack Torrance (Jack Nicholson) met zijn jonge gezin overwinterde in het verder verlaten Overlook Hotel in de besneeuwde bergen van Colorado. Hij veranderde daar langzaam in een moordzuchtige gek, die met een bijl zijn vrouw en kind te lijf wilde. Dat gebeurde onder invloed van kwade geesten die zijn paranormaal begaafde zoon Danny wél kon zien. In ’Doctor Sleep’ is datzelfde jongetje de inmiddels de volwassen Dan (Ewan McGregor).

Net als Dan de drank heeft afgezworen, zijn jeugdtrauma’s lijkt te hebben verwerkt en zijn bijzondere gave een plek heeft gegeven als hospice-verpleger, roept een meisje dat ook kan ’shinen’ zijn hulp in. Een hippiebende van geesten onder aanvoering van de verleidelijke en charismatische Rode the Hat (Rebecca Ferguson) blijkt kinderen met dezelfde gave dood te martelen en zich te voeden met de spirituele stoom die daarbij vrijkomt.

Hierna ontspint zich een strijd die Dan na een lange omweg doet besluiten terug te keren naar het Overlook Hotel, dat al sinds zijn vaders gekte is dichtgetimmerd. Regisseur Mike Flanagan borduurt daarbij voort op het werk van Kubrick, maar slaagt er niet in de essentie ervan te behouden.

Deze film voelt deels als een hommage, deels als namaak en deels als een vermakelijk - maar tegelijk nogal inwisselbaar - spookavontuur. Echte dreiging ontbreekt in deze soms slaapverwekkende film van bijna 2,5 uur.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.