Restauranthouder Anil Demirbag: ’Leiden wil me wegpesten omdat ik waterpijpen heb’

Den Haag/Leiden

Voor restaurantuitbater Anil Demirbag is het helder dat de gemeente Leiden hem uit zijn restaurant & lounge de Vrouwenkerkkoorstraat wil wegpesten met allerlei controles en procedures.

Demirbag vocht woensdag bij de Raad van State een dwangsom van 15 duizend euro aan. Die heeft de gemeente volgens de Oegstgeester ten onrechte opgelegd. Volgens de gemeente Leiden bleek uit controles in 2016 en 2017 dat Demirbag meer drank schonk dan maaltijden serveerde. En dat zou in strijd zijn met het bestemmingsplan, dat aan de Vrouwenkerkkoorstraat 2 alleen een restaurant(horeca 4) en geen café(horeca 3) toestaat.

Volgens Demirbag ging het niet zozeer om de drank maar om de waterpijpen. ,,Ik kan in Leiden zat restaurants opnoemen waar voornamelijk wordt gedronken. Kijk maar bij Annie’s of de Waag. Nee, de gemeente wil geen waterpijpen in het centrum. En die heb ik in mijn restaurant en lounge.’’

Intussen heeft Demirbag de zaak ingrijpend verbouwd en een andere naam gegeven: Lulu Restaurant & Lounge. Hij heeft de lage loungebanken er uit gesloopt en vervangen door hoge tafels en stoelen. Volgens hem was dat een eis van de gemeente omdat een restaurant in Nederland nu eenmaal ’hoge tafels en stoelen heeft.

Zijn raadsman vond dat een ietwat provinciale opstelling. ,,We leven toch in een mondiaal land met vele culturen. Dat ze je terug in de restaurants. In een Japans restaurant zit je op de grond, in een Nederlands restaurant aan tafels en stoelen en in het Midden-Oosten zit je op lage banken. Maar nu we die er uit hebben gesloopt en vervangen door hoge tafels en stoelen zegt de gemeente dat dat niet belangrijk is. Dat kan ik niet volgen,’’ aldus de raadsman.

Drank

Volgens de gemeentewoordvoerder bleek uit diverse controlerapporten dat er vooral drank werd geschonken en dat de ijskast op wat vlees na niet veel ingrediënten bevatte voor de maaltijden die op het menu stonden. Ook rechter en staatsraad Gerrit Hoogvliet, die wel wat aan te merken had op de gemeentelijke controles, vond dat merkwaardig.

Volgens Demirbag was het allemaal goed verklaarbaar. ,,De controleurs kwamen altijd rond vijf uur, dan is er bijna niemand, want de meeste bezoekers komen na negen uur ’s avonds eten. Bovendien bewaarde ik de groentes en andere ingrediënten in de saladbar. Maar daar keken de controleurs niet. Verder was mijn keuken door lekkage zeven maanden nauwelijks bruikbaar.’’

Overigens zei de gemeentewoordvoerder dat het nu wel in orde lijkt met Demirbags restaurant, alleen is er nog een dingetje met het rookafvoerkanaal en de reclame op de gevel zou zonder vergunning zijn opgehangen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Demirbag. ,,Wij hebben netjes een vergunning aangevraagd voor ons pand 2a/b. Maar wat doet de gemeente, die wijzigt het huisnummer in 2 en gooit de aanvraag in de prullenbak omdat die voor het verkeerde adres zou zijn aangevraagd. Dat is de gemeente Leiden.”

Uitspraak over de dwangsom in enkele weken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.