Premium

Vrouwelijke ’Verleiders’ gaan er met gestrekt been in

Vrouwelijke ’Verleiders’ gaan er met gestrekt been in
Deze nieuwe aflevering van ’De verleiders’ handelt over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
© Foto Raymond van Olphen

Een kwartier na aanvang begint een stel (man/vrouw) op rij 8 zachtjes fluisterend ruzie te maken. Zij amuseert zich kennelijk wel, maar hij vindt het allemaal maar zwaar overdreven. Ongenuanceerd vooral. Een paar minuten later verlaten zij de zaal. En hebben ’De verleiders female’ dus ongepland hun gelijk bewezen: het zijn nog altijd de mannen die in onze Nederlandse maatschappij bepalen wat er gebeurt. Ondanks alle beweringen van het tegendeel.

Deze nieuwe aflevering van ’De verleiders’, de zevende op rij alweer, handelt over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Na afleveringen over het zorgstelsel, de banken, het internet en andere heikele onderwerpen waren nu de vrouwen aan de beurt. En besloten de ’vaste’ mannelijke Verleiders het podium aan vrouwen te laten. Niet zonder discussie, want moesten niet juist mannen zelf met de al dan niet figuurlijke billen bloot als het gaat over de man/vrouwverschillen in zorgtaken, salariëring, functieverdeling en zo nog het een en ander? Niet dus, was het antwoord op die vraag. Want vrouwen kunnen dat gewoon beter, aldus Susan Visser, Jelka van Houten, Stephanie Louwrier, Gusta Geleijnse en (een hoogzwangere) Eva Marie de Waal.

En dat beter kunnen maken die vijf vrouwelijke Verleiders overduidelijk. Geheel volgens de vaste ’Verleiders’-formule (de start met vijf bureaustoelen en confronterende vragen aan het publiek, daarna stand-ups met tussendoor als rode draad vijf seksistische mannen in een illegale kroeg die bier zuipen en alles becommentariëren) weten de vijf de vinger exact op de zere plekken te leggen. Gesteund door feiten en cijfers die geprojecteerd worden op de achterwand maken zij duidelijk dat het met de gendergelijkheid in ons land nog helemaal niet zo goed zit als we allemaal zo graag willen geloven. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 15 procent minder dan mannen, de research in de gezondheidszorg is nog altijd grotendeels gericht op mannen, terwijl inmiddels overduidelijk is dat wat goed is voor mannen lang niet altijd ook voor vrouwen effectief is. Vrouwen nemen nog altijd het leeuwendeel van de zorgtaken voor kinderen en bejaarde ouders op zich. En dan hebben we het nog niet eens over het standaard denken: vrouwen zeuren, mannen doen het belangrijke werk.

Hilarisch

Genuanceerd is het niet, zeker niet. De vrouwen gaan er met gestrekt been in. Louwrier stuitert over het podium als sexy stoeipoes. Visser zet een mooie act neer over mannen die constant worden lastiggevallen en in hun ballen geknepen omdat ze er in ’hun soepel vallende broekje’ toch zeker zelf om vragen. Bij alles heeft het Verleidersteam statistieken, zelfs de man/vrouw-verdeling in speelfilms en de hoeveelheid tekst die beide seksen daarin hebben, duiden zij met overtuigende cijfers en percentages. Hilarisch is het quizje over de omvang en functie van de clitoris met drie levende ’clitorissen’.

Women Inc.

Zouden ze vaker moeten doen, ’De Verleiders’, vrouwen aan het woord laten. In samenwerking met Women Inc. starten de ’Verleiders’ de actie ’Stem Gendergelijkheid’. Zij stelden een zespuntenplan op rond themas als arbeidsmarkt, gezondheidszorg en beeldvorming en roepen de overheid op tot actie om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te pakken met concrete maatregelen. Ondertekenen van de oproep kan via womeninc.nl/stemgendergelijkheid.

Recensie

’De Verleiders Female’. Regie: Tom de Ket. Bijgewoond op 6 november in theater Delamar te Amsterdam. Hier nog te zien: 8, 9 en 10 november. Ook te zien in o.m. Schouwburg, Leiden (13/11); Purmaryn, Purmerend (28/11); Het Park, Hoorn (12/12); Kennemer Theater, Beverwijk (18/1); Castellum, Alphen a/d Rijn (21/1); De Meerse, Hoofddorp (28/1); Stadstheater, Zoetermeer (5/2); Spant, Bussum (14/2); Zaantheater, Zaandam (26/2); Stadsschouwburg, Haarlem (28/2). www.de-verleiders.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.