Brainstormen over vijf miljoen euro aan bezuinigingen in Alphen aan den Rijn

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Bewoners en raadsleden mogen meedenken over mogelijkheden van de gemeente Alphen aan den Rijn om vijf miljoen euro te bezuinigingen.

Op 14 november is de eerste ’brainstormsessie’ in het stadhuis, waar bewoners en organisaties ook kunnen inspreken. Raadsfracties krijgen tijdens deze vergadering de opdracht om met voorstellen te komen. In januari presenteert wethouder financiën Kees van Velzen (CDA) vervolgens een ’longlist’ met mogelijkheden om te korten op de uitgaven. Eind maart, tijdens de behandeling van de Kadernota, besluit de gemeenteraad over de bezuinigingen.

,,Het is een soort tweesporenbeleid’’, zegt Van Velzen. ,,Ambtenaren op het stadhuis zijn bezig na t gaan waarop we kunnen bezuinigingen. Daarnaast wil ik graag van de gemeenteraad weten welke kant ze op willen.’’

In een brief aan de gemeenteraad wijst Van Velzen erop dat kortingen ook projecten kunnen treffen die inwoners hebben ingebracht, door middel van hun zogenoemde ’Right2Challenge’. Ook is het mogelijk dat de kortingen partners of instanties treffen, maar welke kant het opgaat is nog onduidelijk.

Bij de behandeling van de meerjarenbegroting van de gemeente, vorige week, spraken fracties zich nog niet uit over hun bezuinigingsvoorkeuren. Wel uitten sommige partijen hun zorgen over de vele financiële onzekerheden die voor de gemeente in het verschiet liggen. Het schrappen van vijf miljoen euro aan uitgaven is nodig om meer speelruimte krijgen voor nieuw beleid. De gemeente moet ook nog een plan bedenken voor het verdwijnen van de precario-inkomsten van jaarlijks vier miljoen euro in 2022.

Zodra de ’longlist’ van mogelijkheden is opgesteld, krijgen instanties en inwoners in Alphen aan den Rijn de gelegenheid hierop te reageren.

Tot het houden van een ’kerntakendiscussie’ over bezuinigingsmogelijkheden is in het voorjaar besloten, bij het vaststellen van de Kadernota 2020.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.