Premium

Lisse gaat besluit over project Elka repareren

Lisse gaat besluit over project Elka repareren
Het Elka terrein zoals het er al jaren bij ligt.
© foto ld
Lisse

Om het Elkaproject door te kunnen zetten, gaat de gemeente Lisse het besluit om groen licht te geven flink aanpassen. Dat wil het college doen via een zogeheten herstelbesluit, waarin onder meer wordt vastgelegd dat in de jachthaven bij het complex alleen de boten van de bewoners mogen aanleggen. Ook op een aantal technische punten wordt het besluit aangevuld.

De gemeenteraad gaf in juni toestemming voor de bouw van 26 appartementen en veertien woningen op de plek van de voormalige kistenfabriek Elka aan de Grevelingstraat. Een aantal bewoners van het Bloembinderspark stapte zoals verwacht naar de Raad van State in de hoop uiteindelijk hun twee grote bezwaren tegen het huidige plan alsnog gehonoreerd te krijgen. Ze willen een bouwlaag minder op het nu acht bouwlagen tellende en 25 meter hoge appartementencomplex en ze willen dat de landtong tussen het Elkaproject en het complex De Grevelij alsnog openbaar groen wordt. Dat zou aanvankelijk ook gebeuren, maar in het uiteindelijke plan wordt de landtong afgesloten voor de later aan het plan toegevoegde jachthaven voor de toekomstige bewoners.

Losse eindjes

De gemeenteraad moet het herstelbesluit officieel nemen, waarna daar weer zienswijzen op kunnen worden ingediend. De tegenstanders gaan daar niet inspreken, laat bewoner Frank Hulsebosch weten, ,,want dat heeft toch geen enkele zin.’’ Zijn medestander Ivo Prins omschrijft het herstelbesluit als het opruimen van losse eindjes. Ook hij verwacht bij de Lissese politiek verder geen enkel gehoor meer te vinden voor de bezwaren.

De Raad van State moet in principe uiterlijk half februari volgend jaar een uitspraak doen, maar of dat ook gaat gebeuren durft Prins niet te zeggen gezien de gevolgen van de stikstofuitspraak eerder dit jaar van de Raad van State. Als er straks weer bouwvergunningen worden afgegeven, zal dat ongetwijfeld leiden tot bezwaren van tegenstanders, verwacht hij. Voor de Elka denkt het college de stikstofproblemen overigens te kunnen ondervangen door ontwikkelaar Adriaan van Erk te verplichten milieuvriendelijker vrachtwagens en ander materieel te gebruiken zodat er minder stikstof vrij komt. Dat is doorgerekend met nieuwe programma die het rijk daarvoor heeft gemakt.

Hoogte

Prins hoopt dat uiteindelijk de Raad van State de bewoners gelijk geeft en oordeelt dat de hele zaak overnieuw moet. Dan kan er ook opnieuw over de bouwhoogte worden gepraat. ,,Wij zijn niet tegen dat appartementencomplex, maar alleen tegen het feit dat ding zo hoog wordt’’, aldus Prins. Als er dan een laag appartementen wordt geschrapt, kost dat Van Erk geld. Maar dan gaat het alleen om wat minder winst. Gezien de ten opzichte van een paar jaar geleden bijna verdubbelde prijzen voor de woningen kan Van Erk dat wel lijden, denkt Prins.

Met de verkoop van de woningen, die bijna een jaar geleden van start ging, vlot het overigens nog niet erg. Van de appartementen zijn er zeven verkocht onder voorbehoud en is er op negen een optie. Daarnaast is er op vijf van de veertien woningen een optie, maar is er nog geen enkele waterwoning verkocht onder voorbehoud.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.