Derde plek voor Katwijker Kamminga op 50 meter schoolslag bij wereldbeker

Armo Kamminga
© EPA, archief
Doha

Arno Kamminga uit Katwijk moest vrijdag op de 50 meter schoolslag bij de wereldbeker in Doha genoegen nemen met de derde plaats, in 27,12.

Het verschil met de Japanse winnaar Yasuhiro Koseki (27,07) en Felipe Lima uit Brazilië (27,11) was echter bijzonder klein. Kamminga, die donderdag op de 100 school tweede was geworden achter Koseki, zette begin vorige maand in Boedapest het Nederlands record op de kortste afstand op 27,00.

Lees ook: Katwijker Kamminga verbaast zichzelf in Boedapest door drie Nederlandse records te zwemmen: ’Dit is bizar’

Kira Toussaint heeft bij de wereldbeker haar tweede gouden medaille gepakt. De 25-jarige Toussaint zegevierde op de 100 meter rugslag. Ze deed dat in 59,14 seconden, een evenaring van het Nederlands record dat ze vorige week zwom in Kazan. In de Russische stad deed Toussaint dat in de series, in Doha in de finale.

De rugslagspecialiste zegevierde donderdag al op de 50 meter (27,80). Dat betekende haar vierde zege op rij in de wereldbeker op dit sprintnummer. Op de 100 rug bleef Toussaint de Australische Emily Seebohm (59,30) en Kaylee McKeown (59,60) net voor.

"Ik heb gecontroleerd de eerste 50 gezwommen, heel rustig en goed zwemmend", zei Toussaint. "De tweede 50 ben ik gegaan. En ja, 59,14 weer. Ik ben er heel blij mee."

Jesse Puts eindigde op de 50 rug net als een dag eerder op de 50 vrij als vierde, in 25,44. De winst ging wederom naar de Rus Vladimir Morozov (24,75).

Toussaint en Kamminga grossieren dit seizoen in de wereldbeker in overwinningen en recordtijden. Ze hopen hun goede vorm begin volgende maand te kunnen verzilveren op de EK kortebaan in Glasgow.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.