Luister maandagavond naar live podcast over groei van Leiden en hoe politici daar inwoners bij betrekken

Podcastmaker Richard den Haring, radiojournalist Andy Clark en democratie-onderzoeker Marije van den Berg gaan op zoek naarmanieren om d esamenwerking tussen gemeente en bewoners te verbeteren.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Jan Glastra
Leiden

Bouwplannen, parkrenovaties, nieuwe wegen... Leiden is voortdurend aan het veranderen. Politici zeggen veelal dat zij de bewoners er nauw bij willen betrekken en hun inbreng zeer waarderen, maar de praktijk is dat Leidenaars zich vaak niet gehoord voelen. Hoe komt dat en, belangrijker, hoe kan het beter? Dat onderzoeken Andy Clark, Richard den Haring en Marije van den Berg de komende maanden in een serie podcasts en live uitgezonden talkshows vanuit café Re-spons.

De radiojournalist, podcastmaker en democratieonderzoeker werken al enige tijd samen en wilden hun ideeën over burgerparticipatie graag groots aanpakken en - gezien het onderwerp eigenlijk vanzelfsprekend - er de stad bij betrekken.

,,Je ziet vaak dat het stroef verloopt tussen de gemeente en bewoners, dat stevige discussies ontstaan’’, zegt Clark. ,,Bewoners voelen zich niet gehoord, politici klagen erover steeds the usual suspects te zien... Wij willen weten hoe dat beter zou kunnen.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Studio

Het project nam vaste vormen aan toen het Leids Mediafonds zich ook enthousiast toonde en toezegde het project met zo’n 15.000 euro te steunen.

,,Ik denk dat het Mediafonds het leuk vindt dat het eens een andere vorm is. En wij willen er graag mee experimenteren. Het is ook heel passend in het kader van het thema, samen de stad maken. Dat je niet alleen vanuit de krochten van de een of andere studio iets doet maar dat mensen ook kunnen komen meepraten, en hun mening kunnen laten horen.’’, zegt Van den Berg.

Project Respons trapt maandag af met een live stadsgesprek vanuit het vrijwel gelijknamige café aan de Korte Mare. De deur is om 19.30 uur open, de uitzending begint om 20.00 en is te volgen via studiolijn14.nl/respons. Voor dit eerste gesprek schuiven architect Stefan Witteman, journalist Marijn Kramp, woningcorporatiedirecteur Christoffel Klap en stadsbouwmeester Hilde Blank aan. Van den Berg leidt het gesprek.

Zij gaan het tijdens deze eerste talkshow hebben over de groei van de stad, met het oog op de tienduizend woningen die er de komende jaren bij moeten komen.

Van den Berg benadrukt dat het er niet om gaat ’schuldigen’ aan te wijzen voor fout gelopen participatietrajecten of politiek debat uit te lokken. Zij hoopt dat het gesprek ertoe leidt dat het overleg tussen stad, politiek en andere belanghebbenden erdoor verbetert.

De gasten zijn ook niet willekeurig gekozen. Witteman was nauw betrokken bij de totstandkoming van de wijk Nieuw Leyden, waar nieuwe bewoners veel ontwerpvrijheid kregen. Kramp onderzocht onlangs samen met anderen de Leidse woningmarkt. Klap heeft dagelijks te maken met de uitdagingen van sociale woningbouw en Blank moet de woningbouwvisie voor de hele stad maken en in de gaten houden.

Van de drie live uitzendingen wordt ook een podcast gemaakt, die vervolgens op studiolijn14.nl en unity.nu te vinden en te beluisteren is. De andere twee live uitzendingen zijn op 20 januari (over de energietransitie) en 16 maart (over de zorg).

In de tussenliggende periode verschijnen om de paar weken ook podcasts die zijn gemaakt aan de hand van studiogesprekken en bezoeken aan andere steden. En die blijven daar vervolgens ook beschikbaar. Dat is het voordeel van de podcast, zegt Andy Clark. ,,Het is niet alleen live, het is long tail format. Podcasts worden in de loop van tijd steeds weer opnieuw ontdekt door steeds andere mensen. Het blijft lang goed.’’

Van den Berg hoopt dat de gesprekken bijdragen aan het vinden van een nieuwe Leidse manier van werken.

,,Want je kunt geen blauwdruk maken en zeggen: voortaan doen we het zo. Dat zou ook niet goed zijn, want het gaat er juist om steeds weer met elkaar de beslissingen te nemen. We zijn voor de andere podcasts dus al op pad geweest en het beeld dat daaruit ontstaat is dat waar het logisch is om samen op te trekken, het eerder losse gedachtevormingsprocessen zijn van gemeente, marktpartijen en wat bewoners. Hoe krijg je dat nou op elkaar aangesloten? Daar is gewoon een hele hoop te sleutelen. Ik ben knetterbenieuwd of we met deze serie een kleine deuk in een pakje boter kunnen slaan. Dat we een klein stukje van de code kunnen kraken.’’

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.