Premium

Psychiatrisch onderzoek voor Valkenburgse verdachte van stalking

Psychiatrisch onderzoek voor Valkenburgse verdachte van stalking
© Foto Holland Media Combinatie
Den Haag / Valkenburg

De politierechter in Den Haag wil dat een 42-jarige verdachte van stalking door een psychiater en psycholoog wordt onderzocht.

De Valkenburger wordt ervan beschuldigd dat hij een buurman vier jaar lang lastig viel door foto’s van hem en zijn partner te maken. Dat zou zijn gebeurd bij de woning van de buurman.

De zaak zou vrijdag inhoudelijk behandeld worden door de rechter. De verdachte zelf was afwezig en had de zaak overgelaten aan zijn advocaat. Het slachtoffer van de stalking was wel op de zitting. Het Openbaar Ministerie wilde de zaak afhandelen zonder de verdachte, net als de advocaat.

Maar de rechter twijfelt of de man wel voor honderd procent verantwoordelijk gehouden kan worden voor de stalking, als die bewezen wordt verklaard. De Valkenburger heeft in het verleden een auto-ongeluk gehad. Daar zou hij mogelijk hersenletsel aan overgehouden hebben. Het is de vraag of de man dan wel volledig toerekeningsvatbaar is.

„Ik heb toch vragen over de persoon van verdachte”, zei de rechter. „Ik weet niet of mijnheer de feiten wel verweten kunnen worden.” Daarom zou de man eerst door een psycholoog en psychiater onderzocht moeten worden. Zijn advocaat, die vrijspraak bepleit, twijfelt of de verdachte wil meewerken.

De rechter zal de zaak ook doorverwijzen naar de meervoudige kamer, waar drie rechters zich over de stalking zullen buigen. Volgens de politierechter gaat het, vanwege lange duur van de vermeende stalking, van april 2015 tot maart 2019, om een „ernstige zaak.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.