Premium

Oproep aan college Katwijk: ’Maak werk van onze kerken’

Oproep aan college Katwijk: ’Maak werk van onze kerken’
De Maranathakerk in Rijnsburg.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Katwijk

Hoewel de kerken in Katwijk nog relatief goed gevuld zijn, moet de gemeente niet afwachten tot daar verandering in komt.

Een overgrote raadsmeerderheid, onder aanvoering van het CDA, wil dat het gemeentebestuur met de betrokken partijen gaat werken aan een plan om deze historische gebouwen zoveel mogelijk voor de dorpskernen te behouden - al dan niet met een nieuwe functie.

De overheid stelt eenmalig 9,5 miljoen euro beschikbaar om gemeenten hiertoe te stimuleren: 25.000 per twintig kerken. Katwijk heeft zich daar nog niet voor gemeld. Het gemeentebestuur krijgt de opdracht om dat tijdig te doen.

Vijf jaar geleden beloofde een vorig gemeentebestuur al om zo’n toekomstplan voor de kerken te maken. Daar is het nog steeds niet van gekomen. Het CDA denkt dat met zo’n ’kerkenvisie’ kan worden voorkomen dat beeldbepalende gebouwen na sluiting lang leegstaan of moeten worden gesloopt. Schrikbeeld is daarbij de Maranathakerk in Rijnburg, een gemeentelijk monument dat drie jaar na de sluiting nog geen nieuwe bestemming heeft.

Mogelijk komt daar snel verandering in. Bij de verkoop via openbare inschrijving zijn drie biedingen binnengekomen. Slechts één daarvan voldoet aan de financiële garantie, bleek gisteren bij de notaris: die van Frits de Mooij.

Hij heeft zes ton geboden op de Maranathakerk, namens een groep Rijnsburgse kerkgangers die het gebouw op zondag wil heropenen voor religieuze diensten, en doordeweeks voor activiteiten als buurtbijeenkomsten, muziekuitvoeringen en theatervoorstellingen.

Het bestuur van de Protestantse Gemeente Rijnsburg besluit deze maand of de bieding van De Mooij wordt geaccepteerd. Dat gebeurt in samenspraak met de gemeente Katwijk, die heeft bepaald dat het kerkgebouw van de binnen- en buitenkant een gemeentelijk monument wordt. Dat maakt de verbouwingsmogelijkheden voor potentiële kopers zeer beperkt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.