Republikeinen willen ook Hunter Biden horen

Republikeinen willen ook Hunter Biden horen
Washington

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de voorzitter van de onderzoekscommissie Adam Schiff een lijstje met getuigen gestuurd van wie ze een verklaring willen horen in het kader van het impeachment-onderzoek tegen president Trump. Onder hen is Hunter Biden, de zoon van de voormalige vicepresident Joe Biden, en de anonieme functionaris die als eerste aan de bel trok wegens de vermeende druk die Donald Trump heeft uitgeoefend op zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski.

"We verwachten dat u al deze getuigen oproept om ervoor te zorgen dat het impeachment-onderzoek van de Democraten de president eerlijk behandelt, zoals Huisvoorzitter Pelosi heeft beloofd", schreef Devin Nunes, de belangrijkste Republikein in de commissie.

Volgens de Amerikaanse media zal Schiff de meeste Republikeinse wensen waarschijnlijk naast zich neerleggen en misschien wel alle. Schiff deelde mee dat de commissie de ingediende namenlijst "evalueert". Hij voegde er meteen aan toe: "Dit onderzoek is echter geen vehikel, en zal ook niet als zodanig dienen, om dezelfde pseudo-research te doen naar de Bidens waartoe de president Oekraïne wilde dwingen voor eigen politiek gewin."

Trump deed op Twitter de aanbeveling onder andere "die nerveuze Nancy Pelosi, onbetrouwbare Adam Schiff, slaperige Joe Biden" en beide "verdwenen" klokkenluiders op het getuigenlijstje te zetten. De president liet zaterdag voor vertrek naar Alabama weten dat het Witte Huis vermoedelijk dinsdag de transcriptie vrijgeeft van een tweede telefoongesprek dat hij voerde met Zelenski. "Er komt nog een ander transcript aan dat heel belangrijk is."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.