Premium

Bekende Poolse oplichtingsverdachte blijft voorlopig nog vastzitten

Bekende Poolse oplichtingsverdachte blijft voorlopig nog vastzitten
Den Haag

De Poolse Przemyslaw N. die al 21 maanden vast zit op verdenking van witwassen en oplichting in Polen en Engeland komt voorlopig niet op vrije voeten. Dat heeft de Haagse rechtbank vrijdag bepaald.

N. werd in januari 2018 opgepakt toen hij zich in Alphen aan den Rijn probeerde in te schrijven met een vals paspoort. Een oplettende ambtenaar trok aan de bel en waarschuwde de politie. N. bleek valse papieren te hebben, meerdere identiteiten en had documenten nagemaakt. Ook had hij de huur van zijn woning in Zwammerdam met 60 duizend euro contant betaald.

De Pool wordt inmiddels door het openbaar ministerie alleen nog verdacht van oplichting omdat hij ruim vier miljoen euro stalde op de rekening van een fictieve Tsjechische bank. Hij lichtte Nederlanders op met de verhuur van vliegtuigen. Hij deed zaken over de hele wereld.

Bewijsmateriaal

De zaak is omvangrijk, het dossier bestaat uit meer dan 1575 pagina’s en is nog steeds niet klaar. Donderdag kwam er nieuw bewijsmateriaal binnen vanuit Polen dat bij de vriendin van N. was gevonden en waarin N. in honderden e-mails verzekert aan zijn ’klanten’ dat hun geld altijd veilig is bij hem en dat niemand het kan vinden. De rechters hadden niet eens tijd om het te bestuderen.

De advocaat van N., Bart Nooitgedagt, wil drie nieuwe getuigen verhoren omdat zij kunnen zeggen van wie het geld op de bankrekening is en of dat vrijwillig is gestort. De Poolse rechter heeft beslag gelegd op de bankrekening van N. Advocaat Nooitgedagt, die zichzelf op zijn site een ’expert in witwaszaken en internationaal recht’ noemt, vindt dat Justitie een onduidelijke verdenking heeft die ook nog steeds wisselt.

,,Het is toch merkwaardig dat niemand aangifte doet van vermissing van 4 miljoen euro? Als mijn cliënt mensen heeft opgelicht moet dat toch blijken uit aangiftes? Heeft hij dat geld van iemand afgetroggeld? Er is allemaal geen bewijs voor. Dat geld is bewust overgemaakt naar die bankrekening, dus wat is het strafbare feit? Hij heeft een aantal dingen bekend maar als hij daarvoor wordt gestraft en dat is maar helemaal de vraag, dan was hij nu allang op vrije voeten.”

Internationale strafzaak

Volgens Nooitgedagt heeft de officier van justitie ’zichzelf in de voet geschoten’ door mee te gaan in een omvangrijke internationale strafzaak tegen zijn cliënt in Polen en Engeland waarin totaal niet duidelijk wordt wat N. nou precies heeft gedaan.

Justitie wijzigde de tenlastelegging vrijdag. Het OM vindt het niet meer belangrijk of het om crimineel geld gaat, waarover N. beschikte. Hij wordt nu verdacht van oplichting en niet meer van witwassen. Hij heeft een groot bedrag op een rekening geparkeerd van een spookbank.

De Pool wil graag vrij komen. Hij zegt niet vluchtgevaarlijk te zijn omdat er internationaal opsporingsbevel tegen hem is uitgevaardigd. Zodra hij de grens overgaat, wordt hij opgepakt omdat hij een gevangenisstraf moet uitzitten. Volgens Justitie is hij wel vluchtgevaarlijk. Hij zou vanuit zijn cel hebben gezegd dat hij naar Spanje wilde gaan. Volgens N. was dat een sarcastische grap. ,,N. kan met al zijn identiteiten en internationale contacten makkelijk elders onderduiken”, vindt de officier van justitie.

De rechter denkt ook dat de Pool de benen neemt dus hij komt niet vrij. ,,Het moment is nog niet aangebroken waarop u langer vastzit dan dat er staat op de feiten waarvan u wordt verdacht.” De drie getuigen mogen worden verhoord. De rechter hoopt wel het onderzoek niet te wijdlopig wordt.

Binnen drie maanden is de volgende zitting.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.