’Niet wachten met 30 kilometer op Herenweg Warmond’

De Herenweg in Warmond.
© Archieffoto
Warmond

De gemeente moet niet wachten met de herinrichting van de Herenweg tot een 30-kilometerweg totdat de brug bij het Warmondertolhek is vervangen. Er kan voor die tijd best al wat aan worden gedaan, stelt het CDA in een motie die dinsdag aan de orde komt in de commissie ruimte.

Na een lange discussie ging begin dit jaar de kogel door de kerk: de Herenweg wordt vanaf de Beatrixlaan tot aan de Sweilandstraat ingericht als 30-kilometerweg. Het werk zou volgend jaar moeten beginnen, maar kort geleden bleek dat de tolhekbrug zo slecht is dat die met voorrang moet worden vervangen. Dat gebeurt nu na de zomer van volgend jaar. Een consequentie is dat de brug dan vervolgens vijf maanden lang is afgesloten en daarmee de directe verbinding met Leiden en omliggende gemeenten. Wel komt er een noodbrug voor langzaam verkeer. Auto’s kunnen gedurende de afsluiting alleen via het Oosteinde het dorp in en uit. Reden voor verkeerswethouder Rob ten Boden om de herinrichting van de Herenweg uit te stellen tot minimaal begin 2021, als de nieuwe brug klaar is.

Het uitstel heeft in Warmond zelf veel teleurgestelde en boze reacties opgeroepen en volgens het CDA hebben die Warmonders best een punt. De weg echt op de schop nemen zodat het verkeer bij tijd en wijle helemaal geen kant meer op kan, dat moet je niet willen, dat is de partij het wel met Ten Boden eens. Maar dat betekent niet dat je helemaal niets kunt doen. Zo kun je alvast de borden neerzetten en oversteekplaatsen beter aangeven en zichtbaar maken. Je kunt de weg al smaller maken door grote plantenbakken neer te zetten, bijvoorbeeld bij de oversteekplaatsen zodat auto’s daar langzamer moeten rijden. Wat er precies wel of niet moet of kan gebeuren, geeft het CDA overigens niet specifiek aan in de motie.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.