Leiderdorp legt het bijltje er nog niet bij neer: bruggen moeten dicht tijdens de spits

De Zijlbrug tussen Leiden en Leiderdorp.© Holland Media Combinatie

Jorien van der Keijl
Leiderdorp

Het bruggenbeleid zorgt al jaren voor gesteggel tussen de gemeenten in de Leidse regio en de Provincie Zuid Holland. Opnieuw wil Leiderdorp met de provincie in gesprek om alle bruggen in regio dicht te houden tijdens de spits.

Volgens de gemeente leidt het huidige bruggenbeleid met name in de spits tot ’dagelijkse verkeersinfarcten’. De gemeenteraad nam met achttien stemmen voor en één tegen een motie aan om ’met spoed’ met de Provincie Zuid-Holland om de tafel te gaan zitten.

Ondanks dat de gemeentebesturen van Leiden, Leiderdorp en Voorschoten meermaals bij de provincie de hinder van de openstaande bruggen voor het wegverkeer hebben aangekaart, houdt de provincie nog steeds voet bij stuk dat verkeer over water voorrang moet krijgen. „Aan ons standpunt is recent niets veranderd”, meldt een woordvoerder van de provincie. De provincie wil goederenvervoer over water stimuleren om te voorkomen dat er over land wordt gereden.

Maar Leiderdorp gooit de handdoek nog niet in de ring. De gemeente hoopt de provincie deze keer wel te overtuigen om alle bruggen in de Leidse regio en die in en om Leiderdorp in het bijzonder in de spitsuren dicht te houden.

Wachten

De bruggen gaan nu tijdens de spits alleen open voor beroepsvaart, maar plezierjachten en zeilschepen die staan te wachten worden ook doorgelaten. Als gevolg staat wegverkeer vaak extra lang te wachten voordat alle schepen van zowel beroep- als pleziervaart voorbij zijn.

In augustus vroeg VVD-statenlid en voormalig Leids raadslid Frederik Zevenbergen wat de provincie aan het meeliften gaat doen en of de meeliftende schippers ook op de bon geslingerd kunnen worden.

De provincie ziet geen reden om in te grijpen. ’Het meeliften zorgt ervoor dat een brug niet nog extra open moet voor pleziervaart. De tijd dat wegverkeer niet kan rijden is zo korter’, schrijft de provincie in de beantwoording.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.