Liander breidt stroomnet in buitengebied Nieuwveen uit

Erna Straatsma
Nieuwkoop

Nutsbedrijf Liander breidt het elektriciteitsnet in Nieuwkoop uit, vanwege een forse toename in teruglevering van stroom.

De uitbreiding vindt plaats in het buitengebied van de dorpskern Nieuwveen, aan het Jaagpad en de Molenkade. Liander heeft nog geen begindatum, maar denkt medio 2021 klaar te zijn met de werkzaamheden.

Door de capaciteitsproblemen in het gebied kunnen bedrijven en instellingen voorlopig geen extra stroom of nieuwe aansluitingen krijgen. Ook krijgen zij tot medio 2021 geen toestemming voor extra teruggave van opgewekte stroom.

De elektriciteitskabel is in veel landelijke gebieden zo dun dat het onmogelijk is grote hoeveelheden stroom te verwerken. Door de toename van zonnepanelen wordt het probleem groter.

Particulieren ondervinden geen hinder van de krapte op het stroomnet. Zij kunnen zonder problemen zonnepanelen op hun dak leggen of een nieuwe stroomaansluiting krijgen.

In andere delen van Nieuwkoop is nog wel ruimte in het elektriciteitsnet. Dat betekent bijvoorbeeld dat boeren door kunnen gaan met het plaatsen van zonnepanelen op hun stallen. Tuinbouworganisatie LTO heeft hiervoor in Nieuwkoop het project ’Zon op Dak’ opgezet, in samenwerking met Liander, Rabobank en de provincie Zuid-Holland.

,,Op heel veel plekken heeft Liander nog ruimte om elektriciteit terug te geven’’, zegt Peter Hofland, woordvoerder van Liander. ,,Maar in Nieuwveen is het net vol.’’

Ondanks het capaciteitsprobleem hoopt het nutsbedrijf wel dat tuinders en boeren zich melden als ze zonnepanelen willen plaatsen. Zo krijgt Liander een goed inzicht in de vraag en het aanbod voor de komende jaren.

Bedrijven die duurzaamheidsplannen hebben, kunnen zich melden bij MijnLiander, consumenten zijn verplicht zonnepanelen te melden bij www.energieleveren.nl.

Ook in het boomkwekerijgebied Boskoop/Hazerswoude-Dorp en in het noorden van Oegstgeest heeft Liander capaciteitsproblemen op het net.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.