Leidse milieubioloog stelt vast: Herstel van bos is ook goed voor schimmels

In natuurlijke bossen slaan paddenstoelen en schimmels enorm veel CO 2 op, waardoor klimaatverandering kan worden tegengegaan.
© Publiciteitsfoto
Leiden

De mensheid moet veel voorzichtiger omgaan met het rijke schimmel- en paddenstoelenleven in de bodem. Die conclusie trekt de Leidse milieubioloog Nadejda Soudzilovskaia van het Centrum voor Milieukunde na een aarde-omspannend bodemonderzoek. Ze schreef er een artikel over in het tijdschrift Nature Communications.

Bodemschimmels (ook mycorrhiza genoemd) leven in symbiose met planten. Door die intensieve samenwerking kunnen ze enorme hoeveelheden CO2 opslaan. Vooral in natuurlijke bossen, zoals de taiga’s van Noord-Amerika en Siberië en tropische oerbossen, is dat vermogen groot. Soudzilovskaia berekende dat de mycorrhiza in natuurlijke bossen 350 gigaton CO2 opslaan.

Ook in akkerland leven mycorrhiza. Zij werken wel samen met de gewassen, maar slaan veel minder CO2 op. De Leidse bioloog berekende dat het om 29 gigaton gaat. Als grond wordt ontgonnen, verzwakt de band tussen de planten en de mycorrhiza.

Om klimaatverandering tegen te gaan, concludeert Soudzilovskaia, moeten we bossen aanplanten met inheemse soorten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.