Studentes bang voor aanrander na meerdere incidenten in Haarlemmerstraat en Breestraat in Leiden

Annalaura Molducci
Leiden

Studenten zijn geschrokken na opnieuw een aanranding in het centrum van Leiden. De studentenverenigingen roepen vrouwen op niet alleen over straat te gaan in de avond en nacht en bij onraad meteen 112 te bellen.

Afgelopen maandag werd een jonge vrouw om kwart over één in de Haarlemmerstraat van haar fiets getrokken, tegen een muur gezet en gezoend en betast. De studente wist te ontkomen door haar belager een knietje te geven.

In augustus en september zijn er meerdere incidenten geweest waarbij studenten die door het centrum liepen, werden lastiggevallen en zelfs aangerand. Volgens studenten zou er ook sprake zijn van een verkrachting, maar dat wordt door de politie niet bevestigd.

De politie zou de studentenverenigingen hebben ingelicht en er zou een onderzoek lopen. Studenten worden opgeroepen niet alleen over straat te gaan ’s nachts en zeker niet lopend en bij wantrouwen iemand te vragen of ze hun thuis kunnen brengen. Ook kunnen ze als ze zich zorgen maken of iets dergelijks hebben meegemaakt contact opnemen met vertrouwenspersonen.

Voorzitter Hein Laterveer van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) die 24 studentenverenigingen vertegenwoordigt in Leiden bevestigt dat er gisteren een algemene waarschuwing is uitgegaan naar alle studentenverenigingen. Dat zijn de grote studentenverenigingen als Minerva, SSR, Augustinus, Catena, Quintus maar ook de kleinere.

Dat is gedaan in overleg met de wijkagent met wie de studentenverenigingen ’nauw contact’ hebben. In die waarschuwing worden studenten opgeroepen om vooral zaken te melden bij de politie en 112 te bellen in geval van nood en niet alleen over straat te gaan.

Laterveer zegt niet te weten wat er precies aan de hand is. ,,Er is onrust onder studenten en daarom hebben we deze oproep aan de studentenverenigingen gedaan. Absurd dat deze verhalen de ronde doen in Leiden, een stad die gewoon veilig hoort te zijn.”

De politie zei gisteren dat er meerdere meldingen zijn gedaan maar niet met dezelfde signalementen. ,,Daarvoor zijn aangiftes nodig.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.