Gouwe langer dicht voor scheepvaart: nieuwe roestplekken op hefbrug Boskoop

Alphen aan den Rijn

De Gouwe blijft nog tot en met 24 november dicht voor de scheepvaart. Extra reparaties aan de hefbrug Boskoop kosten meer tijd dan verwacht.

Dat schrijft gedeputeerde Floor Vermeulen (verkeer/VVD) dinsdagmiddag in een brief aan provinciale staten van Zuid-Holland.

Tijdens reparatiewerkzaamheden aan de brug zijn onlangs zijn nieuwe roestplekken ontdekt. De behandeling daarvan kost een paar dagen, zo meldt Vermeulen.

Daardoor lukt het niet om op het eerder afgesproken tijdstip van 18 november de Gouwe weer vrij te geven voor de scheepvaart.

Bij de nieuwe openingsdatum is een ’onzekerheidsmarge’ van twee dagen aangehouden. Bij slecht weer is het niet mogelijk hoog in beide torens van de hefbrug werk te verrichten.

De Boskoopse hefbrug ging op 10 oktober plotseling dicht, na advies van een Rotterdams ingenieursbureau. Zij deden onderzoek in opdracht van de provincie, nadat roestvorming was ontdekt. Bij de inspectie kwam de onveilige constructie van de hefbrug aan het licht.

Daarop besloot Vermeulen onmiddellijk tot afsluiting. Fietsers en voetgangers kunnen van een pontonbrug gebruikmaken die tijdelijk naast de hefbrug in het water ligt

De provincie heeft tot nu toe vijf schadeclaims van bedrijven ontvangen. Een van de gedupeerde bedrijven is de Alphense containerterminal Alpherium, die al het exportbier van Heineken uit Zoeterwoude vervoert. Containerschepen moeten nu vijftien uur omvaren via Amsterdam, om de havens van Rotterdam en Antwerpen te bereiken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.