Alphenaar vijftien jaar de cel in voor doden zakenpartner

© Toon van der Poel
Alphen aan den Rijn

De Haagse rechtbank veroordeelt Rik B. (59) uit Alphen aan den Rijn tot een celstraf van 15 jaar vanwege het doden van zijn zakenpartner Aldrik Frik op 3 augustus 2018 in een bedrijfspand aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn.

De verdachte ontkent het misdrijf, maar volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat de zakenpartner verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van Aldrik Frik uit Dreischor.

Zo zaten er bloedspatten van het slachtoffer op de kleding van de verdachte. B. is veroordeeld vanwege doodslag en niet vanwege moord. Volgens de rechtbank is Frik niettemin op ’weerzinwekkende manier’ om het leven gebracht. Het slachtoffer zou met een bijl op zijn hoofd zijn geslagen en zijn gewurgd. De celstraf van vijftien jaar komt overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie. Het is ook de maximale straf die kan worden opgelegd voor doodslag. Vanwege de ernst van het misdrijf is die straf volgens de rechtbank op zijn plaats.

„De verdachte lijkt een man van weinig emotie, die in staat is tot gruwelijk geweld”, zei de rechter woensdag tijdens het voorlezen van het vonnis. Rik B. zou op de ochtend van 3 augustus in het bedrijfspand ’een wrede en onverhoedse aanval’ hebben uitgevoerd op zijn collega, die nietsvermoedend met een kop koffie de trap opliep. Volgens de rechtbank is het ’extra cru’ dat de verdachte op de begrafenis van Frik nog heeft gesproken. Het slachtoffer en de verdachte kenden elkaar al dertig jaar, en hadden al twintig jaar samen een vertaalbureau. „Het is voor de nabestaanden niet te bevatten dat juist de verdachte, als vriend en zakenpartner, hun dierbare om het leven heeft kunnen brengen”, meent de rechtbank. „En dat op zo’n verschrikkelijke manier.”

De verdachte en zijn advocate waren niet aanwezig op de uitspraak woensdag. Rik B. heeft altijd beweerd dat hij zijn compagnon dood aantrof toen hij op 3 augustus omstreeks acht uur ’s ochtends op kantoor kwam. Volgens de rechtbank kan dit verhaal niet kloppen. Ze gaat er vanuit dat B. eerder, vlak na zeven uur, naar het werk is gegaan. Dat blijkt uit gegevens uit de auto van de Alphenaar, uit camerabeelden bij diens woning, en uit gegevens van een zendmast.

Het motief van Rik B. blijft onduidelijk. De rechtbank denkt dat financiën een aanleiding geweest kunnen zijn voor het levensdelict. De Alphenaar werd er ook van verdacht geld verduisterd te hebben, maar dat is echter niet bewezen volgens de rechtbank.

Lees ook: Dode in Alphen slachtoffer misdrijf

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.