Al 22 aangiftes van afpersing met naaktbeelden

Leiden

Bij de politie zijn inmiddels 22 aangiftes binnen van slachtoffers van ’sextortion’ oftewel het afpersen met naaktbeelden door een groep tieners uit de Leidse regio. Het openbaar ministerie verwacht meer aangiftes.

Van de acht verdachten - allen jongens en jonge mannen - zitten er nog vijf vast. ,,Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten’’, aldus de woordvoerder van het openbaar ministerie.

Lees ook: Onderzoek naar afpersing met naaktfoto’s, zoals in Leiden op grote schaal gebeurde [video]

De politie bracht op 2 november naar buiten dat een groep tieners bij tientallen slachtoffers zo’n honderdduizend euro hadden afgeperst. Op dat moment waren er nog maar enkele aangiftes binnen.

De tieners maakten via sociale media contact met mannelijke slachtoffers door zich voor te doen als meisje. De gesprekken kregen van lieverlee een seksuele lading. Op het moment dat een slachtoffer een foto van zijn piemel stuurde, begon de afpersing.

De verdachten hadden ook het netwerk van de slachtoffers in kaart. ,,Als jij mij niet betaalt, laat ik die foto aan je tante zien’’, legt de woordvoerder van het OM aan de hand van een voorbeeld uit hoe de afpersers te werk gingen.

Na de landelijke publiciteit die volgde, opende hulporganisatie Helpwanted.nl een speciale chat voor slachtoffers. In één weekend kwamen 250 meldingen binnen van afpersing na het versturen van een naaktfoto. In heel 2018 waren het er 828. ,,Een aantal van 250 in een weekend is erg hoog, maar je ziet die pieken wel vaker na media-aandacht’’, aldus de woordvoerster.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.