Leidse zaak rond afpersing jongens met naaktfoto’s omvangrijker dan gedacht: honderden slachtoffers

Het aantal jongens dat zich meldt na afpersing bij naaktfoto’s is nog maar het topje van de ijsberg.
© Archieffoto
1/2
Leiden

De zaak rond de afpersing van jongens met naaktfoto’s blijkt veel omvangrijker dan gedacht. Honderden jongens blijken het slachtoffer te zijn geworden van een criminele bende uit de Leidse regio, zo liet het Openbaar Ministerie donderdag weten.

,,Tussen de tweehonderd en duizend dus’’, zegt een woordvoerder van het OM die in verband met het onderzoek niet specifieker kan zijn.

Twee weken geleden maakte de politie bekend dat het om ruim honderd slachtoffers van zogeheten sextortion ging. Tot nu toe zijn er acht verdachten van 22, 18 en de rest 16 jaar aangehouden, van wie er nog vijf vastzitten.

Directeur Arda Gerkens van de landelijke hulporganisatie Helpwanted.nl kijkt er ’absoluut niet van op’ dat er steeds meer slachtoffers aan het licht komen naarmate het onderzoek vordert.

Jongens nog veel meer dan meisjes, durven zich niet meteen te melden, zo bleek al uit het wetenschappelijk onderzoek dat Helpwanted momenteel uitvoert. Slechts twee procent van de slachtoffers vraagt hulp aan Helpwanted.

Gerkens: ,,Vorig jaar kregen we 480 meldingen van sextortion. Trek je de 2 procent door, dan komt het werkelijke aantal op minimaal 24.000.’’

Lees ook: Onderzoek naar afpersing met naaktfoto’s, zoals in Leiden op grote schaal gebeurde [video]

Zaterdagochtend 2 november sprak de politie nog over honderd slachtoffers van een criminele bende uit de Leidse regio. Sindsdien nam het aantal aangiftes toe van drie naar 22. De slachtoffers dachten in de maanden ervoor dat ze via de sociale media contact hadden met een meisje.

De contacten kregen een seksuele lading en op het moment dat een jongen een foto van zijn piemel naar ’het meisje’ stuurde, begon de afpersing. Oplichters dreigden de foto te verspreiden als de jongen niet snel geld zou overmaken. De Leidse bende troggelde zo in totaal een ton af van de jongens.

Voor Helpwanted.nl was het persbericht van de politie reden dat weekend de hulplijnen extra lang open te zetten. Ruim 250 keer werd de website geraadpleegd voor advies.

Extreem veel dus, in vergelijking met heel 2018 toen er 828 meldingen binnen kwamen. Of er een link was met de Leidse zaak, durft Gerkens niet te zeggen. ,,Dat zeggen de anonieme melders er niet bij.’’

Wel viel mij op dat de meldingen behalve over geld afpersen ook over nepprofielen gingen. Oplichters halen foto’s ergens anders vandaan, waardoor het lijkt alsof het slachtoffer echt contact heeft met het meisje van de foto.’’

Gerkens adviseert slachtoffers van sextortion meteen het contact te verbreken en niets te betalen. Behalve aangifte doen raadt ze de jongens ook aan naar de de huisarts te gaan. ,,Praten helpt, sextortion heeft een enorme impact.’’

In verband met het onderzoek van Helpwanted.nl hoopt Gerkens ’face-to-face’ in contact te komen met jongens die slachtoffer zijn. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Mailen kan naar onderzoek@eokm.nl

De VVD heeft het Leidse stadsbestuur in schriftelijke vragen om opheldering gevraagd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.