Zusters zoeken nieuwe bestemming voor klooster Bijdorp in Voorschoten: ’Klooster nadert zijn voltooiing’

Marieta Kroft
Voorschoten

De veertig zusters die nog in Huize Bijdorp wonen, gaan op zoek naar en nieuwe bestemming voor hun klooster en landgoed aan de Veurseweg in Voorschoten. Hun gemiddelde leeftijd is ruim 87 jaar en dat doet ze beseffen dat er over maximaal twintig jaar geen klooster meer zal zijn.

Directeur Peter Meijs van de werkorganisatie van de ’Congregatie van de zusters Dominicanessen van Voorschoten’ was donderdagavond naar het raadhuis gekomen om de dillemma’s en het vraagstuk waarmee de zusters worstelen, aan de politiek toe te lichten. Op de publieke tribune zaten ook enkele zusters.

Ze worden alleen maar ouder, nieuwe aanwas komt er niet meer bij. ,,Helaas gaat de congregatie naar zijn voltooiing’’, sprak Meijs. ,,Eens woonden er 150 tot 200 zusters die hun salaris en pensioenen konden inbrengen voor de exploitatie van het landgoed. Nu zijn het er nog maar veertig. Tegenover stijgende uitgaven voor het onderhoud staan minder inkomsten.’’

Regie

Volgens Meijs gaan de zusters in hun zoektocht naar een nieuwe bestemming niet voor de hoofdprijs. ,,Ze stappen niet naar een projectontwikkelaar, maar willen zelf de regie houden over het landgoed en het kloostercomplex. Ze denken aan een maatschappelijke semi-commerciele invulling, waarbij voorop staat dat ze er tot het einde willen blijven wonen en goed willen worden verzorgd.’’ Zorgorganisatie Marente is er nu actief en dat blijft ook zo.

De congregatie laat zich bijstaan door Erna van Holland van adviesbureau Cob-Web. Van Holland vertelde de politiek over het plan om de burgers van Voorschoten bij de ontwikkeling te betrekken. Op 14 januari komt er een informatie-avond waarbij iedereen kan binnenlopen voor een toelichting en zijn inbreng kan geven. Voor de zomer van 2020 hoopt ze een concreet plan aan de politiek te kunnen voorleggen.

Positief

Wethouder Marcel Cramwinckel gaf aan al een poos in gesprek te zijn met de congregatie en bereid is onder bepaalde voorwaarden mee te werken. De politiek reageerde in een eerste reactie positief omdat een nu ’nog verborgen parel zich open gaat vouwen en zo een kroonjuweel voor heel Voorschoten kan worden’.

Marleen Persoon (Voorschoten Lokaal) vroeg Meijs en Van Holland om woningen voor starters en mensen met een kleine portemonnee. Van Holland kon alvast verklappen dat dit idee de zusters ook erg aanspreekt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.