Leidenaar aangehouden na uitlatingen op sociale media over Sinterklaas

Leiden

De politie heeft een 35-jarige Leidenaar aangehouden vanwege uitlatingen over de Sinterklaasintocht in Apeldoorn op sociale media. In totaal werden drie personen aangehouden.

De andere verdachten zijn een 38-jarige man uit Utrecht en een 41-jarige man uit Utrecht. Het drietal wordt verdacht van bedreiging en opruiing. De mannen zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek.

Advocaat Emil Tamas heeft bevestigd dat twee cliënten van hem, Michael van Z. van actiegroep De Grauwe Eeuw en Rogier M. tot de verdachten behoren. De politie wil niet bevestigen dat het om M. en Van Z. gaat. Wie de derde verdachte is, is nog onbekend.

Tamas heeft vrijdag contact gehad met zijn cliënten, maar heeft nog niet te horen gekregen wat hen precies ten laste is gelegd. "Ik vermoed dan ook sterk dat het om een preventieve aanhouding van het tweetal gaat", aldus Tamas.

M. werd vorig jaar door de politie in Utrecht aangehouden vanwege uitlatingen in de media en op internet over de intocht van Sinterklaas. M. en Van Z. zijn bestuurslid van Majority Perspective, een stichting die vorig jaar zonder succes procedeerde tegen de NTR en de burgemeester van Zaanstad, om de intocht van Sinterklaas te laten verbieden.

De cliënten van Tamas woonden op een geheim adres in een bungalowpark, nadat ze meerdere bedreigingen hadden gekregen. M. werd in de nacht van donderdag op vrijdag op dit geheime adres aangehouden.

Donderdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) 23 dagvaardingen gaat versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.