Premium

Voorzitter actiecomité Dijklander Ziekenhuis: ’Geheid komen er meer acties’

Voorzitter actiecomité Dijklander Ziekenhuis: ’Geheid komen er meer acties’
Alles moet kloppen bij de staking. ,,Anders heb je onmiddellijk een rechter in je nek”, zegt Roel Smit.
Purmerend

,,Deze ziekenhuisstaking is absoluut historisch”, zegt voorzitter Roel Smit van het actiecomité van het Dijklander Ziekenhuis (Purmerend, Hoorn) en verpleegkundige op de uitslaapkamer. ,,Je mag niet zomaar actievoeren in een ziekenhuis. Als je dat niet zorgvuldig voorbereidt heb je onmiddellijk een rechter in je nek. Eén fout in je draaiboek en je loopt de kans dat je hele zondagsdienst wordt tegengehouden.”

,,De veiligheid van de patiënt staat voorop. Acute zorg - intensive care en eerste hulp - gaat altijd en eeuwig door. Wat je stillegt is het programmawerk, de operatiekamers. Ongelooflijk veel afdelingen willen meedoen. De Raad van Bestuur is natuurlijk minder enthousiast, want het kost geld en de wachtlijsten lopen verder op.”

,,We zijn allemaal zorgers en vinden het ongelooflijk moeilijk om de patiënt in de kou te laten staan. Maar dit is het enige wat we kunnen doen, we moeten voet bij stuk houden. Over het algemeen steunen patiënten ons. Maar ik kan me voorstellen dat iemand die afgebeld wordt omdat zijn operatie niet doorgaan, niet blij is.”

Bilnaad

,,Zo’n woensdag zie je met zweet in je bilnaad tegemoet. Een heftige dag. Je hoopt dat er niets fout gaat, maar dat weet je van te voren niet. Als een bus met oude van dagen een disco inrijdt moet het ziekenhuis binnen een uur omgetoverd worden in een actief opvangcentrum. Je moet de eerste klappen van een calamiteit kunnen opvangen.”

,,Fijn dat de animo groot is voor de staking. Maar het is natuurlijk een droeve dag. Afschuwelijk dat je dit soort besluiten moet nemen. Waarom we staken? Het grote struikelblok is dat er geen structurele salarisverbetering komt in 2019, terwijl er genoeg geld is in Nederland. We maken ons ontzettend grote zorgen. Het werk wordt steeds zwaarder, de eisen hoger en de patiënt zieker.”

Overspannen

,,De werklast is zo hoog dat het ziekteverzuim landelijk enorm gestegen is de afgelopen twee jaar. De achterblijvers krijgen het nog zwaarder. Niet alleen bij de verpleegkundigen, ook in het magazijn, de transportafdelingen en bij het hoger management vallen mensen overspannen om. Ze werken harder, harder, harder. Er gebeurt thuis iets en dan donderen ze om. Dan ben je ze zo maanden kwijt.”

,,We moeten zorgen dat het werk weer interessant wordt voor de jeugd. Die moet weer dat ziekenhuis in! Nu verlaat een belangrijk deel van de hbo-opgeleide nieuwe aanwas na een half jaar weer het ziekenhuis. Die moeten weekend- en nachtdiensten draaien voor een bijzonder laag loon, en denken: ik ga wel ergens anders kijken.”

,,Ik heb het idee dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen niet gaat mee bewegen. Geheid komen er meer acties in januari. Het conflict zit nu tussen de werkgeversorganisaties en de vakbonden en dan moeten we bij de politiek aan de bel trekken. Dan gaan we naar het Malieveld.

Er is een ongelooflijke onvrede in de zorg. Mensen zijn het echt zat. Ik ben bang dat als dit heel lang duurt, de georganiseerde acties afnemen en niet-georganiseerde acties de overhand nemen. Als dat gebeurt is het Leiden in last.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.