Leiden waarschuwt Leiderdorp over ringweg: geen 50 km/u [video]

© Gemeente Leiden

Loman Leefmans
Leiden

Leiderdorp is gewaarschuwd. Als de lokale politiek maandagavond besluit dat de maximale snelheid op de Oude Spoorbaan vijftig kilometer per uur blijft, dan zwaait er wat vanuit Leiden. ,,Dan mogen ze die 26 miljoen die wij aan de reconstructie bijdragen ook zelf betalen’’, aldus Leidse SP-voorman Antoine Theeuwen.

Andere Leidse partijen zijn iets minder uitgesproken, maar wijzen hun Leiderdorpse collega’s wel nadrukkelijk op de bestaande ringwegovereenkomst.

,,Wij hebben al het compromis gesloten dat de snelheid daar niet tachtig per uur wordt, maar zeventig’’, aldus verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks). VVD-raadslid Maarten Dirkse is het daarmee eens. ,,Vijftig gaat ons gewoon veel te ver.’’

Lees ook: Geen steun voor zeventiglimiet Leidse Ring Noord

Het betreft de plannen voor het noordelijke gedeelte van de Leidse ringweg. Die moet in de nabije toekomst onder meer gaan lopen via de Plesmanlaan, Schipholweg en Willem de Zwijgerlaan, naar de Leiderdorpse Oude Spoorbaan.

Om ervoor te zorgen dat die ringweg veel wordt gebruikt, moeten automobilisten en vrachtwagenchauffeurs er ook stevig door kunnen tuffen. Daarom wordt het aantal oversteekplaatsen en stoplichten op het tracé tot een minimum beperkt en de toegestane snelheid verhoogd.

Onderstaande video is gebaseerd op het Leidse kaderbesluit van 2016. Inmiddels is een aantal zaken gewijzigd. Zo zijn onder meer de ontwerpen voor de kruisingen bij Naturalis (geen tunnel meer) en de Kooilaan aangepast en is is niet langer voorzien in een aparte busbaan van Leiden naar de Engelendaal:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De kosten voor het project, inclusief nieuwe (voetgangers)tunnels en viaducten, wordt momenteel geschat op 135 miljoen euro. Dat is een kwart meer dan enkele maanden geleden nog werd geraamd.

In Leiderdorp dreigen de lokale partij LPL, GroenLinks en D66 te gaan muiten, vanuit Leids perspectief. Zij willen dat de snelheid op de Oude Spoorbaan, gelegen tussen Boterhuispolder en de wijk Leyhof, niet naar zeventig stijgt, maar vijftig blijft.

Want anders levert het verkeer te veel lawaai op. Bovendien bedraagt het tijdverlies voor auto’s en vrachtwagen bij vijftig kilometer per uur slechts een handvol seconden. Komende maandag wordt dat voorstel in stemming gebracht.

Als die omstreden motie het haalt, dan wordt dat de Leiderdorpse GroenLinks’ers en D66’ers erg kwalijk worden genomen door hun Leidse partijgenoten. Die zijn juist wel voor een stevige vaart op het ringwegproject, zoals eerder afgesproken. North heeft zich al laten verleiden om op de zaken vooruit te lopen. ,,Als ze aan vijftig vasthouden, gaan we niet in Leiderdorp investeren.’’

Lees ook: Merenwijk foetert op ringweg die geen oplossing biedt

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.