Mogelijk boete voor Leiden door olielek Rembrandtbrug

Leiden

Het Hoogheemraadschap van Rijnland sluit niet uit dat de gemeente Leiden een boete krijgt opgelegd vanwege de lekkage van olie uit de Rembrandtbrug.

Het waterschap doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de vervuiling en moet de verantwoordelijken nog spreken. ,,Naar aanleiding daarvan wordt besloten wat er verder gebeurt’’, aldus een woordvoerster van Rijnland.

Door nog onbekende oorzaak lekte de brug zaterdag olie uit het hydraulische systeem dat de brug open en dicht doet. Medewerkers van de gemeente, eigenaar van de brug, dichtten het lek en vonden het niet nodig om de omgevingsdienst of het hoogheemraadschap van het incident op de hoogte te brengen.

Een dag later had, ondanks provisorische maatregelen, de olie op het water zich verspreid over Galgewater en de grachten bij Beestenmarkt en Apothekerdijk. Directrice Sonja Bierenbroodspot van rondvaartrederij Rembrandt zag de vervuiling voorbij stromen en belde daarop het waterschap. Dat zette vervolgens manschappen van de firma Ecoloss in om de olievlekken met bacteriën te bestrijden.

Wie erop wordt betrapt het oppervlaktewater te vervuilen, al of niet opzettelijk, kan rekenen op een boete van omgevingsdienst of hoogheemraadschap. Hoe hoog die in dit geval kan worden, daarover willen beide instanties niet speculeren. De financiële tik op de vingers wordt bepaald naar aanleiding van het onderzoek dat nu nog loopt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.