Leiderdorpse coalitie klapt door onenigheid maximumsnelheid op Oude Spoorbaan

Leiderdorp

De fractie van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) heeft besloten per direct de deelname aan de coalitie met de VVD en het CDA te beëindigen.

„We zeggen het vertrouwen in het CDA en de VVD per direct op”, aldus fractievoorzitter Hugo Langenberg (LPL) toen de raadsvergadering 1 minuut en 46 seconden bezig was.

CDA en de VVD willen de maximumsnelheid op de Oude Spoorbaan verhogen van vijftig naar zeventig kilometer per uur. Voor de lokale partij was dit een breekpunt, die liever de huidige snelheid van vijftig behoudt.

Volgens Langenberg dienen CDA en VVD, door akkoord te willen gaan met de zeventig-weg de Leidse belangen en niet die van Leiderdorp. LPL gaat met PvdA, Groenlinks en D66 onderhandelen over een nieuwe coalitie. Ook moeten nieuwe wethouders worden benoemd.

„Langenberg dient niets anders dan het belang van zijn eigen zetel”, zegt een woedende fractievoorzitter Bart Hoenen van de VVD na een lange schorsing. „Hij heeft schijt aan iedereen en vaart alleen zijn eigen koers.”

Predicaat

De wethouders Willem Joosten (VVD) en Daan Binnendijk (CDA) stapten per direct op. Ze lieten de kersverse wethouder Martine de Bas (LPL) alleen achter. „Dit is een slechte zaak voor het bestuur van Leiderdorp’’, aldus Joosten. ,,Er worden nu geen belangrijke beslissingen genomen, die wel genomen moesten worden.”

Een geëmotioneerde Binnendijk sprak van een ’predicaat dat Leiderdorp niet verdient’. „Tussen 2002 tot 2018 zijn er tien wethouders gevallen. Nu zijn wij al dertien en veertien.” Beide wethouders en de voltallige CDA- en VVD-fracties verlieten daarop demonstratief de zaal.

Grijpen

Andere partijen ruiken nu hun kans. Raadslid Olaf McDaniel (PvdA): „We hebben eerder een coalitie gehad met de LPL. Ik ga dat met vertrouwen tegemoet.”

Hij zal een functie als wethouder overwegen en ook GroenLinks en D66 nemen aan de onderhandelingstafel plaats.

Fractievoorzitter Bob Vastenhoud (Groenlinks): „We willen natuurlijk in een coalitie. Als de kans zich dan voordoet, moet je die ook grijpen.” Hij zegt met de LPL een geschikte partner te hebben. „We komen met elkaar overeen op woningbouw en duurzaamheid.”

Hoe het nou verder moet met de Leidse ring is onduidelijk. De Leidse verkeerswethouder Ashley North (Groenlinks) zegt met het provinciebestuur en de Leidse raad in gesprek te gaan.

Lees ook: Geen steun voor zeventig limiet Leidse Ring Noord

De Dijkwacht in Leiderdorp protesteert tegen invoering van 70 kilometer per uur op de Oude Spoorbaan.
© Foto Hielco Kuipers

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.