Hefbrug Boskoop gaat paar dagen eerder open dan verwacht

Alphen aan den Rijn

De Boskoopse hefbrug over de Gouwe gaat eerder open dan verwacht: op 20 november na de avondspits, om 20.00 uur. Scheepvaartverkeer is vanaf 21 november om 09.00 uur weer mogelijk.

Dat schrijft gedeputeerde Floor Vermeulen (verkeer/VVD) dinsdagmiddag in een brief aan provinciale staten van Zuid-Holland.

Vorige week verwachtte hij nog dat de brug pas op 24 november weer voor auto- en scheepvaartverkeer open zou gaan. Extra werkzaamheden waren nodig om roestvorming tegen te gaan.

De afgelopen dagen zijn de reparatiewerkzaamheden aan de brug voorspoedig verlopen. Steigers zijn op 15, 16 en 17 november afgebroken, daarna is begonnen met de afvoer van materialen en het schoonmaken van de twee brugtorens.

De provincie gebruikt woensdag 20 november voor een reeks testopeningen. Ook vinden dan nog de laatste smeer- en schoonmaakwerkzaamheden plaats en een laatste inspectie. Als alles oké is, gaat de brug om 20.00 uur weer open. Daarna begint het afbreken van de pontonbrug, die de afgelopen weken naast de hefbrug lag.

De provincie spant zich verder nog in om opgehoopt vuilnis naast de pontonbrug uit de Gouwe te vissen. Ze huurt daarvoor een gespecialiseerd bedrijf in. Zodra dat werk klaar is, kan het scheepvaartverkeer weer over de Gouwe varen.

Komend half jaar moet de hefbrug nog wel een dag dicht vanwege extra onderhoudswerkzaamheden. Constructiedelen krijgen dan een extra bescherming tegen weersinvloeden. De provincie overlegt nog met andere overheden over een geschikt tijdstip daarvoor.

Kraaninspecties van de hefbruggen in Waddinxveen en Alphen aan den Rijn (Gouwsluis) staan nog gepland, al verwacht de provincie hier geen grote mankementen aan te treffen. De Boskoopse hefbrug in Boskoop ging op 10 oktober dicht, nadat een ingenieursbureau melding maakte van een onveilige constructie.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.