Noordwijk komt met website over dementie

© Archieffoto
Noordwijk

Noordwijkse zorginstellingen en ouderenorganisaties hebben met de gemeente de site ’dementievriendelijknoordwijk.nl’ in gebruik genomen.

Op de website is alle relevante informatie te vinden over de ziekte. Noordwijk wil daarmee dementie niet alleen bespreekbaar maken, maar biedt bedrijven, verenigingen en inwoners online trainingen aan hoe om te gaan met dementie.

Noordwijk telt ruim zevenhonderd mensen die lijden aan een vorm van dementie, een ziekte die de hersenen aantast en zorgt voor achteruitgang van de geestelijke gezondheid. De verwachting is dat het aantal fors zal stijgen. Landelijk wordt een verdubbeling van het aantal mensen met dementie voorzien.

,,We moeten dit probleem bij de kop pakken, bespreekbaar maken en mensen wegwijs maken’’, aldus zorgwethouder Dennis Salman bij de introductie van de website. ,,Ik hoop dat straks alle Noordwijkers weten wat dementie is.’’

Zorginstellingen, ouderenorganisaties en gemeente hebben geruime tijd gewerkt aan de samenstelling van de website. ,,Die moet ervoor zorgen dat mensen bewust worden over de impact en de dagelijkse gevolgen van dementie’’, aldus Sandra de Jonge, een van de initiatiefnemers.

,,We willen mensen informeren, betrekken en tips geven. Want hoe mooi zou het zijn als iemand met dementie gewoon mee kan blijven doen bij de sportclub. We willen er ook voor zorgen dat mensen lokaal hun weg kunnen vinden’’, zegt De Jonge. Zo valt er op de site meer te lezen over het wekelijkse spreekuur van het informatiepunt dementie.

Arjan Kersten die namens de gemeente in het team ’dementievriendelijk Noordwijk’ zit, wijst op het belang dat niet alleen zorginstellingen zich bekommeren om de ziekte. ,,Het is ook belangrijk dat verenigingen steun bieden. Dat draagt bij aan het geluk en de kwaliteit van leven bij mensen met dementie.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.