Hanneke maakt het zelf: Terug naar De Stille Kracht [video]

Vanja van der Leeden won onlangs het Gouden Kookboek voor ’Indorock’, waarin ze Indonesische smaken in een nieuw jasje goot. Ik bof ontzettend omdat ik een hele middag met haar mag koken. We hebben rendang, gado gado en Kue Singkong gemaakt, een bananen-casavebrood. Wat dieper in de Indonesische keuken duiken was al heel lang een groot verlangen van mij.

Een oud-collega van mij, die met een Indonesische is getrouwd, nodigde me een keer uit om bij hem thuis te komen eten. Zijn vrouw heeft een cateringbedrijf en kan geweldig koken. Ze maakte de heerlijkste dingen en ik besloot dat ik dit ook ooit zou willen kunnen.

Voor zover ik kon nagaan stond ze voor zo’n maaltijd dagen in de keuken, waardoor ik een beetje bang werd dat Indonesisch koken heel tijdrovend zou zijn.

Een middag met Vanja van der Leeden in de keuken laat me inzien dat dit echt reuze meevalt. Rendang maken bijvoorbeeld, een van mijn favoriete Indonesische gerechten, blijkt zelfs vrij makkelijk te zijn. Het kost wel tijd, maar die gaat vooral zitten in het pruttelen. De voorbereidingen op zich zijn eigenlijk zo klaar.

Gek is eigenlijk dat Indonesië (en voorheen Nederlands-Indië) me altijd heel erg getrokken heeft, ofschoon ik er nog nooit ben geweest. Een tv-serie als ’De Stille Kracht’, die ik als jong kind stiekem vanaf de trap meekeek en waarvan ik jarenlang nachtmerries had omdat ik dacht dat Pleuni Touw vol bloed kwam te zitten onder de douche, fascineerde me. (Dat ’bloed’ bleek later gewoon sap te zijn). Maar ook boeken als ’Oeroeg’ en ’Max Havelaar’ verslond ik.

De magie van het land, de mysterieuze klanken, de prachtige foto’s, ik kon er geen genoeg van krijgen. Als ik bij Vanja in de keuken sta en de geuren vrijkomen bij het kneuzen van de sereh (citroengras) of het scheuren van de pandan-bladeren, is het niet moeilijk me in dit eilandenrijk te wanen.

Platte vijzel

Vanja leert me hoe je met een platte vijzel, veel kracht en vooral een engelengeduld op de traditionele manier bumbu maakt, die bij de rendang padang hoort. De lomboks (chilipeper) en uien fijnmaken met de vijzel is een geduldwerkje en kost behoorlijk wat kracht.

Maar Vanja verraadt me dat je alle ingrediënten ook in de blender kunt gooien. Je kunt dan minder genieten van het vrijkomen van de geuren en je ziet niet zo goed hoe de structuur van de pepers en uien verandert, maar een blender spaart wel een hoop tijd. En het resultaat is uiteindelijk bijna hetzelfde, al zweren Indonesiërs wel bij het werken met een vijzel omdat de smaken echt met elkaar vervlochten raken. Maar natuurlijk heeft niet iedereen zo’n platte vijzel in huis.

Rendang padang.

Het is wel een beetje jammer als je in een klein provinciestadje of op het platteland woont, want sommige ingrediënten, vooral de verse, krijg je daar niet altijd. Heel veel kun je bestellen via internet en soms hebben supermarkten als de Jumbo en Albert Heijn wel wat (zoals sereh en cassave), maar voor de verse spullen is het vaak toch zaak de eerste de beste toko op te zoeken. Gelukkig heeft bijna iedere grotere stad in Noord- en Zuid-Holland die wel.

Wat mijn fascinatie voor dit land nou echt veroorzaakt heeft, zal ik wel nooit te weten komen. Maar nu ik de geuren en kleuren in mijn eigen keuken tevoorschijn kan toveren, kan ik me wel wentelen in mijn eigen fantasie.

Het recept voor haar bumbu voor de rendang deel ik hier:

Ingrediënten: 1,5 el korianderzaad; 5 kemirinoten, geroosterd; 50 gr gemberwortel (geschild gewicht), en in plakjes; 50 gr laos, (geschild gewicht) en in plakjes; 10 gr kunyit, (geschild gewicht) en in plakjes; 15 lomboks, pitjes verwijderd en fijngehakt; 4 cabe rawits, fijngehakt; snuf zout; 6 sjalotten of 3 middelgrote uien, gesnipperd (zo’n 165 gr); 10 tenen knoflook, gepeld.

Bereiding:

Rooster eerst het korianderzaad in een droge koekenpan en wrijf fijn in de komvormige vijzel. Of gebruik een specerijenmolentje. Voeg het vermalen korianderzaad samen met de overige ingrediënten in stappen toe aan een grote platte vijzel en wrijf tot een pasta. Je kunt alles ook in een blender of met de staafmixer fijnmalen met twee eetlepels kokos- of zonnebloemolie.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.