Burgemeester bestuurt alleen in Leiderdorp

Leiderdorp

Burgemeester Laila Driessen vervangt het hele Leiderdorpse college. Hierdoor is ze tijdelijk de enige die bevoegd is om een bestuurlijke beslissing te nemen.

Dat schrijft de Leiderdorpse burgemeester zelf in een brief aan de gemeenteraad.

Nadat de wethouders Daan Binnendijk en Willem Joosten maandag noodgedwongen opstapten, bleef de kersverse wethouder Martine de Bas van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) als enige wethouder over.

Op grond van de gemeentewet moet het college naast een burgemeester minimaal twee wethouders hebben. Dat betekent dat het college, met De Bas als enige wethouder, hier niet aan voldoet. In diezelfde wet staat dat als gevolg van een bestuurloos college de burgemeester de gehele besluitvorming op zich neemt.

Gevoelig

In de praktijk betekent dit dat burgemeester Laila Driessen de komende periode vooral nog lopende zaken afhandelt. ’Er zullen geen politiek gevoelige besluiten worden genomen’, schrijft Driessen in de brief.

Angelique Beekhuizen stapte vorige maand op vanwege ’een verschil van inzicht’ met haar eigen partij de LPL. De portefeuilles zijn na de aanstelling van haar opvolger De Bas opnieuw onder de drie wethouders verdeeld. Het was van korte duur. Nog geen week later waren De Bas en de burgemeester nog de enige in het college.

Driessen concentreert zich onder meer op toerisme, veiligheid, financiën en de belastingssamenwerking. De Bas buigt zich onder andere over de domeinen jeugd, werk, Oude Rijnzone en het samenwerkingsverband Holland Rijnland.

De situatie duurt naar verwachting tot december. Dan hoopt Leiderdorp weer twee nieuwe wethouders te hebben.

Lees ook: De emmer is overgelopen bij Leiderdorpse politici: ’Sfeer onder het vriespunt’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.