Commentaar: Om die 1600 banen bij Tata Steel gaat nog stevig gestreden worden

De vakbonden hebben de top van Tata Steel cynisch bedankt. De aankondiging van het aanstaande massaontslag, vlak voor de feestdagen, is bijzonder slecht gevallen. Intussen worden de messen geslepen en moet de top van het bedrijf zich klaarmaken voor een ’hete winter’. Want waar de rol van vakbonden in tal van sectoren uitgespeeld is, is in de staalsector de bond nog een tegenstander van formaat.

Vooral door de manier waarop het nieuws bekend is gemaakt - de vier grote bonden werden niet ingelicht en hoorden het nieuws pas op het allerlaatst. Dat heeft de strijdvaardigheid van de bonden aangewakkerd. Want als de geschiedenis van het voormalige Hoogovens ons iets leert, is het wel dat zij een groot deel van het personeel kunnen mobiliseren. Als het moet. ’De poort gaat dicht’, is de afgelopen jaren regelmatig te horen geweest tijdens actievergaderingen.

Tata Steel heeft zichzelf een verschrikkelijk slechte dienst bewezen door de vakbonden zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Onderschat wordt de kracht die de vakbond in de staalsector nog heeft. Overal is de invloed van de vakbonden tanende. Zo sterk dat er zelfs stemmen opgaan om de bonden niet meer te laten aansluiten bij de reguliere overlegstructuren.

Maar bij Tata zullen de bonden laten zien dat ze wel degelijk relevant zijn en alles uit de kast zullen halen om dat te bewijzen. Hier ligt een prachtig podium klaar om het bestaansrecht te bewijzen.

Die 1600 banen zijn nog lang niet weggestreept, daar gaat stevig om gestreden worden. De top van Tata Steel kan zijn borst natmaken.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.