Zuid-Korea redt inlichtingendeal met Japan

Seoul

Zuid-Korea heeft op de valreep besloten nog geen streep te halen door een pact met Japan over het uitwisselen van militaire inlichtingen. Seoul maakte bekend dat het akkoord niet zoals gepland om middernacht zal verlopen. Een regeringsfunctionaris waarschuwde wel dat de inlichtingendeal "op iedereen moment" alsnog kan worden opgezegd.

Het besluit is een opluchting voor de Verenigde Staten, dat fel tegen het opzeggen van het akkoord was. Zuid-Korea en Japan zijn allebei bondgenoten van de VS, maar hun onderlinge relatie is het afgelopen jaar verslechterd. Japan hield het Koreaanse schiereiland in de vorige eeuw tientallen jaren bezet en er wordt nog steeds geruzied over zaken als dwangarbeid en seksslavernij in die periode.

Washington heeft Seoul en Tokio herhaaldelijk opgeroepen de strijdbijl te begraven. De Amerikaanse minister Mark Esper (Defensie) zei onlangs dat alleen China en Noord-Korea ervan profiteren als de inlichtingendeal sneuvelt.

Het akkoord uit 2016, dat GSOMIA heet, stelt de landen in staat geheime informatie uit te wisselen, bijvoorbeeld over Noord-Korea en het nucleaire en raketprogramma van die dictatuur. Het kwam als een verrassing toen Zuid-Korea dit jaar aankondigde af te willen van de deal.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.