VN: fors minder luchtaanvallen in Jemen

New York

Het aantal luchtaanvallen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen is de afgelopen twee weken fors afgenomen. "Er waren landelijk bijna 80 procent minder bombardementen dan in de twee weken daarvoor", liet VN-gezant voor Jemen Martin Griffiths via een videoverbinding weten aan de VN-veiligheidsraad.

Griffiths zei dat er voor het eerst sinds 2014 "periodes van 48 uur waren zonder luchtaanvallen". In dat jaar verdreven Houthi-opstandelingen de regering van president Hadi uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Saudi-Arabië en andere landen kwamen Hadi in 2015 te hulp en voerden sindsdien duizenden bombardementen uit. Die hebben volgens waarnemers ook het leven gekost aan veel burgers.

De VN-gezant ziet de afname van het aantal bombardementen als een "signaal dat iets aan het veranderen is in Jemen". De Houthi-rebellen boden in september aan te stoppen met het beschieten van Saudi-Arabië als dat land de luchtaanvallen zou staken. Er zouden de afgelopen maanden informele gesprekken zijn gevoerd tussen de opstandelingen en de Saudiërs.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.