Met een nier van moeder Wilma kan Sofie uit Ter Aar de wereld weer aan

De dag na de transplantatie werden Sofie en Wilma herenigd.
© Eigen foto
Ter Aar

Voordat moeder Wilma op 11 september een nier aan haar afstond, kon Sofie van der Jagt uit Ter Aar nog maar weinig.

Haar studie hulpverlening had ze aan de wilgen gehangen, een bijbaan kon niet meer en afspreken met vriendinnen nog maar amper.

En moet je nu eens zien: de 23-jarige heeft de bijbaan weer opgepakt, weet dat ze volgend jaar september aan een studie verpleegkunde gaat beginnen en deze zaterdagavond loopt ze met moeder en vrienden vijf kilometer door een sfeervol verlicht Amersfoort, met nog vele andere patiënten en hun naasten.

Met deze ’rode loper’ - iedereen draagt rood - wil de Nierstichting geld inzamelen voor onderzoek en aandacht vragen voor de impact van nierziekten. Ook bij Sofie was de impact groot. Zo moest ze drie keer per week naar het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp voor dialyse, was ze vaak misselijk en had ze zeer regelmatig hoofdpijn. En dan die moeheid waardoor ze vaak moest gaan liggen en ook verder weinig kon.

Dankbaar

Ze is haar moeder dan ook ’verschrikkelijk dankbaar’ dat die geen moment twijfelde toen ze bleken te matchen: ,,Ik denk ook dat het heel bijzonder zal zijn om samen door Amersfoort te lopen.’’

Na de transplantatie in het LUMC voelde Sofie zich gelijk al stukken beter. Haar moeder heeft zich toen juist ’echt beroerd gevoeld’. ,,Maar nu begint nu ook zij haar werk weer op te pakken.’’

Sofie en haar moeder een maand na de operatie.

Hoewel er altijd een kans is dat haar lichaam het vreemde orgaan afstoot, ziet het er tot nu toe goed uit voor Sofie: ,,Zeker wanneer ik mijn medicijnen blijf slikken.’’ Hoewel ook die bijwerkingen geven, is ze de laatste die daarover wil klagen.

Meer info op: www.rodeloper.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.