Tropenarts met lassavirus in LUMC overleden

© Archieffoto ANP
Leiden

De tropenarts die in de nacht van dinsdag op woensdag in het LUMC met het besmettelijke lassavirus is opgenomen, is zaterdagavond overleden.

Dat heeft het LUMC zondagochtend bekend gemaakt.

Zaterdag is er ook een tweede Nederlandse arts vanuit Sierra Leone vervoerd naar Nederland vanwege lassakoorts. Deze man of vrouw is opgenomen in het behandelcentrum binnen het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht. Dit is gescheiden van de rest van het ziekenhuis, aldus het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Beiden waren collega’s in Sierra Leone en raakten waarschijnlijk besmet bij het verzorgen van dezelfde patiënt.

De tweede arts is niet naar het LUMC vervoerd omdat ’de veiligheidsmaatregelen rond de eerdere patiënt in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een groot beslag leggen op de capaciteit van het LUMC’, aldus minister Bruno Bruins zondag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zaterdag meldde deze krant dat dag en nacht steeds tien verpleegkundigen betrokken waren bij de zorg voor de besmette arts in het LUMC. Het Leidse ziekenhuis heeft deze dertig mensen die nodig zijn per etmaal, onttrokken aan twee andere afdelingen: Intensive Care en de Verpleegkundigen Afdeling Interne Geneeskunde (VIG). Volgens een woordvoerster van het LUMC duurt het nog enkele dagen voordat de capaciteit op deze afdelingen weer op orde is. ,,We hebben hierover afspraken gemaakt met de ziekenhuizen in de regio, zoals dat vaker gebeurt als er ergens een personeelstekort optreedt.’’

Andere zorgverleners

In het ziekenhuis in Sierra Leone werken nog enkele andere Nederlandse zorgverleners. De Nederlanders die contact hebben gehad met de twee patiënten met lassakoorts zijn inmiddels ook met een speciale vlucht naar Nederland gekomen. Zij worden de komende weken extra goed in de gaten gehouden op verschijnselen als koorts. Volgens het RIVM is de kans erg klein dat ze andere mensen in Nederland besmetten. Twee Britse zorgverleners zijn naar Groot-Brittannië gerepatrieerd.

De zorgverlening in het ziekenhuis in Sierra Leone is overgenomen door andere artsen, zodat de zorg daar zo goed mogelijk geborgd blijft.

Het lassavirus komt vooral voor in delen van West-Afrika, zoals in Sierra Leone. Bepaalde muizen kunnen het virus verspreiden. Daarnaast kan het virus zich van mens op mens verspreiden.

Zo'n 80 procent van de mensen die besmet zijn geraakt met het virus, krijgt geen klachten. Maar soms krijgen mensen die besmet zijn geraakt zulke ernstige klachten dat ze eraan overlijden.

Het virus komt in Nederland maar zelden voor. De afgelopen 40 jaar is de ziekte maar twee keer vastgesteld, de laatste keer in 2000. Het ging toen om een ernstig zieke man die kort daarvoor in Sierra Leone werkzaam was geweest als chirurg.

Lees ook: Toestand zieke tropenarts stabiel

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.