Jubileumconcert van 100-jarige oratoriumvereniging Ex Animo

Jubileumconcert van 100-jarige oratoriumvereniging Ex Animo
Een deel van Ex Animo zingend in de Pieterskerk.
Leiden

De christelijke oratoriumvereniging Ex Animo bestaat honderd jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar al gevierd. Komende zaterdag is het jubileumconcert in de Leidse Pieterskerk.

Ex Animo ontstond in 1919 door de samenvoeging van twee kerkkoren. Elk jaar wordt in de Pieterskerk de Matthäus Passion uitgevoerd als muzikaal hoogtepunt. De jarige oratoriumvereniging rijgt dit jaar echter de hoogtepunten aaneen.

Na de Matthäus Passion werd in april ook het lijvige jubileumboek over de vereniging gepresenteerd. Ook werd door de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) een film over Ex Animo gemaakt. Bij de dodenherdenking op 4 mei werd het Agnus Dei van Herman de Wolff uitgevoerd. De Wolff was tussen 1926 en 1978 de eerste dirigent van Ex Animo. Sinds 1979 hanteert Wim de Ru het dirigeerstokje. Het koor heeft in een eeuw tijd dus slechts twee dirigenten gehad.

Een bijzondere jubileumactiviteit was ook de opening van een zangfietspad. Dat werd samen met wielervereniging Swift, die dit jaar ook het honderdjarig bestaan viert, gedaan.

De laatste jubileumactiviteit is het concert van komende zaterdag in de Pieterskerk. Ex Animo zingt hier de ’Messe solennelle de Sainte Cecile’ van Gounod en het ’Dona nobis pacem’ van Vaughan Williams. De Engelse componist Vaughan Williams maakte dit muziekstuk met als thema ’Geef ons vrede’ als herinnering aan zijn eigen verblijf in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. In 1994 heeft Ex Animo het stuk ook al eens uitgevoerd. De recensent van het Leidsch Dagblad schreef toen over het concert: ’Rillingen over je rug en tranen in de ogen’.

Jubileumconcert Ex Animo, zaterdag 30 november, 20.00 uur, Pieterskerk, Leiden, www.exanimo.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.