Leidse chantage met naaktbeelden dijt verder uit: zes nieuwe verdachten, opnieuw vooral minderjarigen

Leiden

De tienerbende uit de regio Leiden die jongens en mannen in het hele land afperste met naaktbeelden blijkt veel groter dan tot nu toe bekend was. De politie hield deze week nog eens zeven verdachten aan, een 19-jarige man uit Leiderdorp en zes minderjarige jongens uit Leiden.

Een van de Leidse sextortion-verdachten werd al eerder in het onderzoek aangehouden, de andere zes zijn nieuwe verdachten.

Voorarrest

Vier Leidse jongens werden dinsdag opgepakt, de rest volgde woensdag. De zeven arrestanten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die beslist over eventuele verlenging van hun voorarrest.

Eerder werden acht verdachten aangehouden, zes van hen zijn zestien jaar. Onder hen is dus de nu opnieuw ingerekende Leidse jongen. Hij wordt van nieuwe feiten verdacht.

In totaal gaat het om veertien verdachten, van wie er elf nog geen achttien jaar oud zijn. De meerderjarige verdachten zijn 18, 19 en 22 jaar. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.

Lees ook: Leidse zaak rond afpersing jongens met naaktfoto’s omvangrijker dan gedacht: honderden slachtoffers

48 jaar

Van de eerste groep arrestanten zitten er vijf nog vast. De drie die werden heengezonden zijn minderjarig.

Het onderzoek startte in augustus, toen een slachtoffer van sextortion zich meldde bij de politie in Leiden. Nog diezelfde maand volgden de eerste twee aanhoudingen.

Inmiddels hebben 28 slachtoffers van chantage met naaktbeelden aangifte gedaan bij de politie. Het onderzoeksteam is nog in gesprek met een aantal slachtoffers, zij overwegen ook aangifte te doen. De slachtoffers zijn tussen de 14 en 48 jaar.

De Leidse bende maakte volgens de politie zo’n honderd slachtoffers, mogelijk in het hele land. De afpersing met hun naaktfoto’s leverde de daders meer dan honderdduizend euro op. Het Openbaar Ministerie meldde onlangs dat het gaat om honderden slachtoffers in het hele land, maar dat klopt niet, zegt een politiewoordvoerster desgevraagd.

Leuk meisje

Dat ging volgens een vaste methode. Eén of meer daders benaderden doelwitten via Snapchat of Instagram en deden zich voor als leuk meisje. Als het tot een chat kwam, kreeg het gesprek zo snel mogelijk een seksuele lading in de hoop het slachtoffer uit zijn kleren te krijgen.

Op het moment dat hij de gevraagde naaktfoto had gestuurd, was het gedaan met de gezelligheid en begon de chantage.

De bende dreigde de foto te sturen naar contacten van het slachtoffer, die de daders van te voren al hadden veiliggesteld. Het opgegeven rekeningnummer staat vaak op naam van een mededader. De lokaccounts werden vaak bij slachtoffers aanbevolen door weer een ander bendelid.

Sextortion is een samenvoeging van de Engelse woorden ’sex’ en ’extortion’, wat afpersing betekent.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.