Meer dan 260 kandidaten voor twaalf nieuwbouwwoningen in Hazerswoude

Erna Straatsma
Hazerswoude

Meer dan 260 woningzoekenden schreven zich in voor een van de twaalf nieuwbouwwoningen aan de Groenestein in het Hazerswoudse buurtschap Groenendijk.

Woningcorporatie Habeko heeft de huizen inmiddels allemaal toegewezen. Eind januari ontvangen ze de sleutel van hun nieuwe eengezinswoning. ’Met meer dan 260 reacties was de belangstelling voor deze duurzame woningen zeer groot’, aldus Habeko.

Alle huurders komen uit de voormalige gemeente Rijnwoude, het werkgebied van Habeko. Ze huren daar al een sociale huurwoning. De woningcorporatie geeft hen voorrang, om zo de lokale doorstroming in huurhuizen te bevorderen. ’Dat is een groot succes, omdat hiermee weer een groot aantal verhuizingen op gang komt’, meldt Habeko.

De nieuwe huizen in Groenestein zijn zogenoemde ’nul-op-de-meter-woningen’. Ze zijn zeer goed geïsoleerd, hebben geen gasaansluiting, maar wel zonnepanelen en een warmtepomp. Alle huizen hebben vloerverwarming.

Huurders van deze energiezuinige huizen zijn straks vrijwel niets kwijt aan elektriciteitskosten, omdat ze de meeste energie zelf opwekken. Te veel opgewekte stroom op zonnige dagen wordt aan het nutsbedrijf teruggeleverd. Die verrekent dat met de kosten die huurders maken op dagen zonder zonneschijn.

Voor Habeko is het project in Groenendijk het eerste nul-op-de-meter nieuwbouwproject. De huizen zijn gebouwd ter vervanging van verouderde en gesloopte huurhuizen. De bewoners daarvan hebben met voorrang een andere woning gekregen.

De teller van goedkope nieuwbouwhuizen in de huursector in Alphen aan den Rijn blijft eind dit jaar steken op ruim twintig eengezinswoningen en 42 appartementen. Dat is minder dan gepland, zo meldde de gemeente onlangs in een overzicht van de (bouw)prestaties van woningcorporaties Woonforte (Alphen-stad en Boskoop) en Habeko (Hazerswoude, Koudekerk en Benthuizen). Twee projecten van de Hazerswoudse woningcorporatie Habeko liepen vertraging op.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.