Alfons Groenendijk stapt op bij ADO Den Haag: ’Je kan wachten om ontslagen te worden maar zo zit ik niet in elkaar’

Alfons Groenendijk: „Ik zag niet in hoe ik het een vierde keer moest redden.’’
© Foto ANP/Cor Lasker
Den Haag

Het verzoek van de spelers van ADO Den Haag te blijven, de extra bedenktijd gegund door de directie van de club om z’n besluit te heroverwegen ten spijt: trainer Alfons Groenendijk had niet het idee dat hij de aangewezen man was om ADO te behouden voor de eredivisie.

„Ik zag niet in hoe ik het een vierde keer moest redden en dan verdient ADO iemand anders die de club wel in de eredivisie kan houden. Ik ben eerlijk naar ADO en mezelf geweest.”

Die eerlijkheid heeft Groenendijk trouwens niet terugbetaald gekregen van de directie van ADO Den Haag. De 55-jarige Leidenaar had de deur van het stadion nog niet achter zich dichtgetrokken of op TV West verklaarde de kersverse directeur Mo Hamdi dat hij bij een bezoek aan de Chinese eigenaar van ADO de verzekering heeft gekregen dat er investeringskapitaal vrijkomt komende winterperiode.

Zuinige beleid

Iets waarvan Groenendijk niets wist en evenmin iets hoorde toen hij zijn ontslag indiende. Terwijl de trainer-coach zich altijd publiekelijk heeft geconformeerd aan het zuinige beleid van ADO Den Haag. Dit bestond eruit dat Groenendijk en manager voetbalzaken Jeffrey van As vanwege het structurele begrotingstekort op de transfermarkt met handen en voeten gebonden waren.

Naast de aanwas vanuit de eigen opleiding moest het duo het voor versterking van buitenaf zoeken in transfervrije spelers of huurlingen. Geld om te kopen was er niet. Maar nu ADO 17e staat – goed voor directe degradatie – blijken Hamdi en Van As de knip te mogen trekken voor de opvolger van Groenendijk.

Kapitale misser

Getuige het in Groenendijk gestelde vertrouwen door directie, spelers, staf en fans op de dag van zijn ontslag is het beneden peil en een kapitale misser dat de oefenmeester niet op de hoogte is gesteld dat er geld vrijkomt voor versterking.

„Helaas niet”, liet Groenendijk weten, om in het midden te laten of hij de uitdaging dan wel was aangegaan om te overleven in de eredivisie. Het dappere besluit van de trainer zat eraan te komen na de kansloze nederlaag en dramatische tweede helft bij Heracles. Groenendijk trok zich de mindere prestatiereeks zeer persoonlijk aan en oogde de laatste weken aangeslagen en kwetsbaar. Hij hield zelfs zijn eigen functioneren diverse keren tegen het licht tegenover de media.

„Uiteindelijk heb ik de moeilijkst denkbare beslissing genomen door mijn functie neer te leggen. Je kan wachten om ontslagen te worden, maar zo zit ik niet in elkaar.”

In februari 2017 kwam Groenendijk binnen bij ADO om het toen zinkende schip in drie maanden vlot te trekken na een explosieve bestuurlijke periode in Den Haag en een roerige tijd met Zeljko Petrovic aan het bewind.

Linkerrijtje

De oefenmeester, tot gisteren de langszittende eredivisietrainer, hield ADO in de eredivisie en eindigde de twee daaropvolgende seizoenen in het linkerrijtje. Afgelopen zomer werd met Nasser El Khayati en Sheraldo Becker zoveel offensieve kwaliteit ingeleverd zonder dat daar voldoende doelpunten en assists voor terugkwam dat ADO inmiddels op degradatieplaats 17 staat.

Zelfs nu gelooft Groenendijk nog in zijn spelers. „Een frisse wind met een ander gezicht voor de groep kan iets doen met het team.”

Volgens aanvoerder Aaron Meijers lag het niet aan de trainer maar aan de spelers en lieten eerder ook de Haagse iconen Tom Beugelsdijk en Lex Immers zich in die richting uit. Alleen lukte het ervaren trio niet om het team op sleeptouw te nemen met het ontslag van Groenendijk tot gevolg. Assistent Dirk Heesen neemt voorlopig de honneurs waar en zit normaal gesproken op de bank zaterdag bij de thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.