Verhuisplatform vindt Leiden beste studentenstad

Verhuisplatform vindt Leiden beste studentenstad
Leiden

Leiden is de beste studentenstad van Nederland. Dat althans concludeert verhuizersplatform Scanmovers, dat steden met universiteiten en hogescholen vergeleek op basis van negen criteria.

Is er genoeg te doen in de stad, hoeveel opleidingen zijn en hoe groot is de kans dat je buiten de boot valt bij een studentenvereniging? Het verhuizersplatform verzamelde vrij beschikbare data, deelde de verschillende aspecten van het studentenleven een bepaald gewicht toe en liet de computer de rest doen. En voilà: wat voor een student belangrijk is, is in Leiden het best geregeld.

Stereotype studentencriteria als bierprijzen en aantal cafés per vierkante kilometer zitten ertussen, maar tellen minder zwaar mee dan bijvoorbeeld het aantal beschikbare opleidingen en de plek die universiteiten innemen op twee bekende internationale ranglijsten. Ook het aantal culturele activiteiten per vierkante kilometer - bestaande uit het aantal bioscopen, theaters en musea - telt in het lijstje van Scanmovers zwaar mee. Een dichtbebouwde stad als Leiden spint daar garen bij. ,,Studenten zijn lui, dus als er weinig keus is of ze te ver moeten fietsen, laten ze het algauw voor wat het is’’, legt het verhuisplatform deze keuze uit.

Qua kameraanbod zit Leiden, met de kanttekening dat het aantal vrije kamers nergens overweldigend is, in de middenmoot. En met een gemiddelde van 367 euro is dat ook zo als het gaat om de prijs die studenten ervoor moeten betalen als ze eenmaal een kamer gevonden hebben.

De resterende twee criteria betreffen de ’studentendichtheid’ en het aantal studentenverenigingen. Delft eindigt in de analyse op plaats twee, Groningen neemt plaats drie in.

Scanmovers doet dit soort analyses - zolang ze maar met wonen of verhuizen te maken hebben - om naamsbekendheid te genereren en om klanten en belangstellenden te kunnen voorzien van handige tips en wetenswaardigheden. Het bedrijf verdient geld via de opdrachten die aangesloten verhuisbedrijven via de site ontvangen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.