Plan voor nieuwe Leiderdorpse coalitie zet LPL buitenspel

De Leiderdorpse gemeenteraad
© Gemeente Leiderdorp
Leiderdorp

Het tijdelijk stuurloze Leiderdorp krijgt mogelijk een nieuwe coalitie, zonder de partij van Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL).

Tijdens de fractievergaderingen maandagavond in het Leiderdorpse gemeentehuis zijn er door CDA, CU-SGP, D66 en VVD plannen gemaakt voor een nieuwe coalitie.

„We hebben het vertrouwen uitgesproken in een verkenning van een coalitie met deze partijen”, zegt VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen. „De eerste stap wordt een externe formateur benoemen.”

Maandagavond is hij met de mogelijk nieuwe coalitiepartijen bij elkaar gaan zitten. „We hebben elkaar in de ogen gekeken. Zeker gezien de huidige status van het bestuur moet er een oplossing komen. Iedereen voelt die urgentie,” zegt Hoenen. ”

Wrang

De nieuwe coalitievorming is een wrange wending voor de partij van Langenberg, die twee weken geleden de coalitie met het CDA en de VVD liet klappen. De sfeer binnen de coalitie was al een tijd om te snijden. Maar het breekpunt voor Langenberg was de onenigheid binnen de coalitie over het verhogen van de maximumsnelheid op de Oude Spoorbaan naar 70 kilometer per uur.

Langenberg had voor zijn besluit poolshoogte genomen of Groenlinks, PvdA en D66 oren hadden naar een nieuwe coalitie. Toch liep vrijdagavond de onderhandeling stuk. D66 zag de coalitie niet meer zitten.

Contact

Omdat het Langenberg, met de grootste partij, niet lukte om een meerderheidscoalitie te vormen, lag de bal weer bij de op een na grootste partij, de VVD.

Een coalitie met CDA, CU-SGP en VVD was volgens Hoenen de enige optie. „Groenlinks en de PvdA zitten qua programma redelijk ver bij ons vandaan. Maar de wijze waarop de coalitie is geklapt heeft daar ook mee te maken.” De plannen van Langenberg gingen achter de rug van Hoenen om. „Met D66 is tijdens de eerste onderhandelingen altijd contact geweest.”

Oude Spoorbaan

Volgens Hoenen is er nog niet gesproken over de maximum snelheid van de Oude Spoorbaan. D66 zei eerder voorstander te zijn van een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. VVD en CDA zijn voor 70.

De eerstvolgende raadsvergadering op 13 december gaat door, maar de kans is klein dat er dan ook al een nieuwe coalitie is.

Hoenen: „Het is jammer dat de situatie voortduurt, maar het komt het proces niet ten goede als we gaan haasten.”

Lees ook: Geen steun voor zeventig limiet Leidse Ring Noord, Burgmeester bestuurt alleen in Leiderdorp en Wat is er mis met Leiderdorp?

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.