Premium

Verdachte van ontvoering in Leidse drugsmilieu blijft vast, net als zijn broer

Verdachte van ontvoering in Leidse drugsmilieu blijft vast, net als zijn broer
Hasan zat ook vast omdat hij op 6 mei zou hebben geschoten op het Lakenplein tijdens de ruzie met de gebroeders B.
© Archief
Den Haag

Mo B.(32), verdachte in een ontvoeringszaak die uitliep op een schietpartij op het Lakenplein in Leiden, blijft vastzitten tot de inhoudelijk behandeling van de zaak. Een verzoek van zijn advocaat om hem vrij te laten, is dinsdag door de Haagse rechtbank afgewezen

Mo B. zit in voorlopige hechtenis omdat hij en zijn broer Bilal ervan worden verdacht op 6 mei Yasin M. klem te hebben gereden.

De Leidenaars zouden het slachtoffer gedwongen hebben in hun auto te stappen. Daar zou M. met een hamer of ijzeren stang meerdere malen tegen zijn hoofd gemept zijn. „Dat verhaal, daar klopt niets van”, zei de advocaat van B. dinsdag bij de rechter. „Er is in de auto over en weer geslagen.”

Lees ook: Verdachte mysterieuze schietpartij op het Lakenplein in Leiden vrijgelaten

Drugsruzie

De ontvoering zou te maken hebben met een drugsruzie tussen Mo B. met zijn broer Bilal B. aan de ene kant en aan de andere kant Yasin M. met zijn broer Hasan M.

De gebroeders B zouden geld geëist hebben.

Hasan zat ook vast omdat hij op 6 mei zou hebben geschoten op het Lakenplein tijdens de ruzie met de gebroeders B. Hasan is inmiddels door de rechtbank al vrijgelaten uit voorarrest. Deze Leidenaar ontkent dat hij een vuurwapen gebruikt heeft op 6 mei.

Meer schutters

Het is nu onduidelijk wie er geschoten heeft op het Lakenplein. Het OM denkt dat er mogelijk meer schutters waren. De politie zette op 6 mei, direct na de schietpartij, een politiehelikopter in om de schutters op te sporen.

Het OM voelde er dinsdag niets voor om Mo B. vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. „Dat wordt me te spannend”, zei de officier van justitie. Hij wees op het strafblad van de verdachte, waarop ’pittige geweldsdelicten’ zouden staan. Volgens de aanklager heeft de verdachte ook „connecties met de drugswereld.”

Sfeer

De rechtbank vond dinsdag dat er nog steeds serieuze verdenkingen zijn tegen Mo B.

Daar stonden geen persoonlijke omstandigheden tegenover, die een vrijlating van B. uit voorarrest rechtvaardigen. „We houden ook rekening met de sfeer waarin deze zaak zich heeft afgespeeld”, zei de rechter aan het eind van de zitting. Eerder weigerde de rechtbank ook al Bilal B. vrij te laten uit voorarrest.

De ruzie tussen de gebroeders B. en de gebroeders M., met de ontvoering in de auto en de schietpartij op het Lakenplein, wordt waarschijnlijk op 10 februari volgend jaar inhoudelijk behandeld. Er is een hele dag voor uitgetrokken. De rechtbank laat eerst nog enkele getuigen ondervragen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.