Premium

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten na 800 jaar niet meer bewoond: ’Op maandag een staatsbanket? Dat kan straks’

Voorzitter Arent van Wassenaer van de stichting Duivenvoorde in de tot voor kort bewoonde groene salon: ,,Het was een moedig besluit om te verhuizen.’’
© Foto Taco van der Eb

Na bijna 800 jaar heeft Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten geen bewoners meer. Roland van Haersma Buma en Ludolphine Schimmelpenninck van der Oye verhuisden drie weken geleden naar een comfortabel appartement in Den Haag. Intussen denkt de eigenaar van het kasteel Stichting Duivenvoorde hard na over een nieuwe bestemming voor de zuidvleugel. Voorzitter en een verre nazaat van de voormalige kasteelbewoners baron Arent van Wassenaer geeft een exclusieve rondleiding.

De excursie door het kasteel begint bij een meterslange stamboom aan de wand, bij de ingang. Voorzitter Arent van Wassenaer vertelt uit welke tak hij is voortgekomen. Zijn voorouders bleven er tot 1771. De Marotzaal (bij binnenkomst aan de rechterkant) hangt vol met portretten met dezelfde naam als hij. Slechts zeer in de verte heeft hij een bloedband met de nu vertrokken Ludolphine. Vast staat dat ze allebei afstammelingen zijn van Philip van Wassenaer die in 1226 het kasteel liet bouwen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.