Leidse studenten nemen maatregelen na zedenmisdrijven: ’We fietsen alleen nog in groepen’

Vrouwelijke studenten voelen zich niet meer veilig in de Leidse binnenstad.© Foto Taco van der Eb

Jorien van der Keijl
Leiden

Vrouwelijke studenten voelen zich niet meer veilig in de Leidse binnenstad. De waarschuwingen die ze onderling aan elkaar verspreiden, leiden tot meer onrust. „Het voelt alsof we het zelf maar moeten uitzoeken.”

„We krijgen constant berichten met waarschuwingen van andere studenten doorgestuurd via Whatsapp”, zegt de 18-jarige Carlijn Binnendijk, lid van studentenvereniging Augustinus. Ze zit met twee vriendinnen aan een tafel in het universiteitsgebouw Lipsius.

’Er is weer iemand aangerand bij Lipsius (...) GA NIET ALLEEN!!! Ik nam het steeds licht op, je denkt dat het niet bij jou gebeurt, maar dat dacht dat meisje ook’, zo luidt een Whatsapp-bericht dat studenten onderling verspreiden, ook in bezit van het Leidsch Dagblad.

In korte tijd zijn in het centrum tenminste twee vrouwen aangerand en een verkracht. Naar aanleiding van de incidenten is sinds enkele weken meer politietoezicht in de binnenstad. In de nacht van dinsdag op woensdag werd weer een vrouw in het centrum van Leiden aangerand. De nieuwe melding is geen reden tot extra toezicht, meldt een politiewoordvoerder: „We rijden wel vaker met politiewagens rond.”

Sceptisch

„We denken niet dat de gemeente of de politie hier iets mee gaan doen, we zijn sceptisch”, zegt voorzitter Iva Nieuwenhuis van de kleinere studententoneelvereniging Cuculum. Ze zegt nooit door beide te zijn gebeld. „Niet handig. We moeten het steeds via-via horen als er weer een incident is.”

Een brief aan burgemeester Lenferink, die verpleegkundige Lindey van Weers woensdag op Facebook zette, kon rekenen op honderden likes en werd ruim 550 keer gedeeld. ’Hoeveel van dit soort gebeurtenissen moeten nog plaatsvinden?’, schrijft Van Weers.

„Er is veel onrust en er zijn vragen, we proberen iedereen zoveel mogelijk op de hoogte te houden”, zegt voorzitter Simone Reurings van Catena, een van de vijf grootste studentenverenigingen. „We adviseren om ’s avonds niet alleen naar huis te gaan.”

Cuculum heeft zo’n protocol. Nieuwenhuis: „Studenten die alleen naar huis moeten roepen we op om iemand te bellen of hun locatie te delen bij het fietsen.”

Controleren

De waarschuwingen die studenten onderling verspreiden, leiden soms tot meer onrust. „De berichten zijn moeilijk te controleren,” zegt student Marloes Reuderink (20). „Soms krijg je meerdere waarschuwingen, maar dat is dan over hetzelfde incident. Dan lijken het er dus meer.”

„Die onduidelijkheid is erg naar”, zegt ook de 21-jarige Stella Koenen, die met Binnendijk en Reuderink aan het lunchen is. „Je bent er zo mee bezig als je nu ’s avonds in de binnenstad fietst. Om je heen kijken, je haar even vast doen, geen muziek luisteren, terwijl voor veel studenten niet duidelijk is wat er nou echt is gebeurd.” Binnendijk: „Het voelt alsof we het zelf maar moeten uitzoeken. De gemeente en politie geven geen duidelijke informatie.”

Petitie

Verderop hebben drie studenten Nederlandse taal en cultuur een gesprek over de onlinepetitie ’Vrouwen veilig op straat in Leiden’, waarin de initiatiefnemer pleit voor een hanger met een alarm, gefinancierd door de gemeente, zodat vrouwen kunnen waarschuwen.

De studenten vinden dat een goed idee. „Er is een groot gevoel van onveiligheid. Als vrouwen dan op een knop kunnen drukken om alarm te slaan, dan werkt dat misschien”, zegt Nienke Berg (18). Haar medestudenten knikken instemmend.

Leidse studentenverenigingen roepen hun leden op om ’niet alleen naar huis te gaan, samen te fietsen en verdachte situaties te melden.’ Ook de roeistudentenvereniging Asos waar Brigitta Loenen (18) lid van is roept leden op niet alleen te fietsen. „We fietsen ’s avonds alleen nog in groepen. En als er nog maar een meisje op de vereniging is, dan fietsen een paar jongen met haar mee naar het station. Een verkrachting tekent je voor het leven.”

Lees ook: Oproep Leidse burgemeester na nieuwe aanranding jonge vrouw in binnenstad en Studentes bang voor aanrander na meerdere incidenten in Leiden

De openbrief aan burgemeester Lenferink:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.