Premium

Column Punten van Spaan: Ohh, Marcus Rashford, hij scoorde, schoot verwoestend op de lat, demarreerde en schoof een zelf verdiende penalty binnen

Column Punten van Spaan: Ohh, Marcus Rashford, hij scoorde, schoot verwoestend op de lat, demarreerde en schoof een zelf verdiende penalty binnen

Henk Spaan geeft punten in de voetbalwereld.

9 Marcus Rashford

Speelde Manchester United nu tegen Mourinho of voor Solskjaer? Hoe dan ook, ze versloegen Tottenham met werklust en saamhorigheid, in de Premier League onontbeerlijke kwaliteiten die de Spurs misten. Wel heeft Tottenham meer voetballers van de zogenaamde buitencategorie. De manier waarop Dele Ali een bal uit de lucht haalde en hem in één beweging in de verre hoek legde voor de gelijkmaker, was vintage Bergkamp.

Vintage het ouderwetse Man U, de ploeg van Ferguson, was de methode waarmee ze Son en Kane neutraliseerden. Deze voetballers zijn niet gemakkelijk uit te schakelen. Wan-Bissaka had weinig te duchten van Son door hem op zijn huid te zitten en over hem heen te daveren in de tegenaanval. Deze jongen gaat concurreren met Alexander-Arnold voor de rechtsbackplaats in het Engels elftal.

Wat Maguire betreft: ik verheug me alweer op de Nederlandse talkshows waarin met stelligheid wordt beweerd dat hij er ’HE-LE-MAAL’ niks van kan. Deze deskundigen zouden misschien even met Harry Kane moeten praten om hem te bevragen over Lindelof die er ook ’HE-LE-MAAL’ niks van kan.

Het centrale duo stond als een massief blok waartegen Alli en Kane opboksten om steevast terug te stuiteren. Op het middenveld begint Fred te draaien en op rechts was de jonge Daniel James te snel en te technisch voor Jan Vertonghen wiens traagheid problematisch wordt.

Ten slotte Rashford! Ohh, Marcus Rashford, tegen hem konden ze totaal niet op, zeker de halve gare Aurier niet. Hij scoorde, hij schoot verwoestend op de lat, hij demarreerde en hij schoof een zelf verdiende penalty binnen. Rashford staat nu op negen doelpunten en twee assists in de competitie. Hij is een van de redenen waarom we Engeland zien doorgaan op het EK. Net als in 2018 kandidaat voor de halve finale.

8 Patrick Vieira

Het is geen toeval dat zowel Emmanuel Petit als Thierry Henry hun twijfels uitspraken over de geschiktheid van Freddy Ljungberg als interim coach van Arsenal. De Zweed was indertijd de meest impopulaire speler in Arsenals kleedkamer en mochten ze Patrick Vieira tot hoofdcoach benoemen, is Freddy de eerste die het gat van de deur ziet.

Arsenal kijkt duidelijk naar Chelsea waar oud-speler Frank Lampard, mede gedwongen door de net opgeheven transferban, producten van de jeugdopleiding kansen geeft. Vieira, op het veld met gemak opgewassen tegen het humeur van Roy Keane, is een rustige, sympathieke man wiens club Nice op de 14e plaats staat. Met charisma alleen pak je geen punten, maar charisma is misschien precies wat Arsenal nodig heeft.

6 Wendy Renard

Na drie dagen van zenuwachtig wachten verscheen eindelijk de top tien van Guardian’s top honderd van beste vrouwelijke voetballers in 2019. Teleurstellend waren de vierde plaats voor Hegerberg en de zesde voor Miedema. Sam Kerr op 1 en Lucy Bronze op 2 was iets te Angelsaksisch naar mijn smaak. Ik herinner me de Australische Kerr niet bepaald als uitblinker in de oefenwedstrijd tegen Oranje in Eindhoven (3-0).

Rapinoe op 3 is het resultaat van haar buitenschoolse activiteiten, niet op grond van de cijferlijst. Renard van Lyon op 9 en Mbrock op 43 is wat ze in Lyon een gotspe noemen. Mbrock doet het vuile werk, de lange Renard gaat er met de eer vandoor. Verder best leuke lijst.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.