Tweede medaille: Kamminga wint ook Europese titel 100 school

© Foto: AFP
GLASGOW

Zwemmer Arno Kamminga heeft zijn tweede Europese titel veroverd bij de EK kortebaan in Glasgow. De 24-jarige Katwijker was zaterdag de beste op de 100 meter schoolslag, twee dagen nadat hij al de 200 school had gewonnen. Kamminga zette in de finale met 56,06 seconden een nieuw Nederlands record neer.

Op de 50 school pakte de pupil van coach Mark Faber eerder al brons in het 25 meterbad van Glasgow. Met de gemengde estafetteploeg zwom Kamminga naar het zilver op de 4x50 wissel.

Ilja Sjimanovitsj uit Wit-Rusland ging de finale van de 100 school in als favoriet. De Wit-Rus had in de halve finales met 55,89 het Europese record van de Brit Adam Peaty verbeterd. Sjimanovitsj ging een dag later in de eindstrijd hard van start en lag na twee baantjes ruim aan kop, maar Kamminga kwam daarna sterk opzetten. De Katwijker zwom op de laatste 25 meter met machtige slagen weg bij de Wit-Rus, die in 56,42 genoegen moest nemen met het zilver. De Italiaan Fabio Scozzoli pakte het brons in 56,55.

Kamminga wist dat hij waarschijnlijk een persoonlijk record moest zwemmen om wederom goud te pakken. Met 56,06 dook hij in de finale onder de nationale toptijd die hij in oktober had neergezet in Amsterdam (56,20). Kamminga pakte al zijn individuele medailles in Glasgow in recordtijden. Hij heeft nu zowel op de lange- als kortebaan alle Nederlandse records op de schoolslag op zijn naam staan.

Lees ook: Katwijker Arno Kamminga wint voor het eerst goud op een groot zwemtoernooi

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.