Premium

Eigenaar afgebrande Lisserbroekse loods is vooral dankbaar: ’De Heer liet de wind een gunstige kant op waaien’

Eigenaar afgebrande Lisserbroekse loods is vooral dankbaar: ’De Heer liet de wind een gunstige kant op waaien’
Vlammen laaien meters hoog op uit de brandende schuur in Lisserbroek.
© Foto Flashlight Fotografie
Lisserbroek

Een loods aan de Lisserbroekerweg in Lisserbroek is zaterdag door brand verwoest. Het gebouw, in gebruik bij de bedrijven Part Plants en hovenier Grisnich, ging geheel verloren.

De brand brak zaterdagmiddag rond vijf uur uit en al snel was er geen houden aan. Het vuur werd door meerdere brandweereenheden bestreden.

De vlammen sloegen lange tijd meters hoog uit het gebouw en de rookontwikkeling was enorm. Rookwolken waren tot in Hoofddorp en Noordwijkerhout te zien.

Lees ook: Grote brand in vrijstaande schuur in Lisserbroek [video]

Tijdens de bluswerkzaamheden werd de Lisserbroekerweg afgezet. Omwonenden tot aan Nieuw-Vennep kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten om de rook buitenshuis te houden.

In de loods lag de handelsvoorraad van Part Plants: vooral plastic potten en kunstplanten. Ook zo’n driehonderd kuub openhaardhout is verbrand.

,,Plastic en gedroogd hout, dat wilde wel branden, ja’’, vertelt Bas Grisnich als hij zondag, net terug uit de kerk, in zijn zwarte pak naar de geblakerde resten kijkt van wat een dag eerder nog zijn loods was. ,,Het was allemaal met hard werken opgebouwd. Dus het doet je natuurlijk wel wat om dit zo te zien’’, zegt de Lisserbroeker.

Grisnich is eigenaar van het hoveniersbedrijf dat de loods in gebruik had. ,,Van mij stonden er vooral gereedschappen en materialen. Part Plants, dat ook een flink deel van de schuur in gebruik had, is onder meer van mijn zoon’’, vertelt hij.

Eigenaar afgebrande Lisserbroekse loods is vooral dankbaar: ’De Heer liet de wind een gunstige kant op waaien’

Samenloop

De oorzaak van de brand is volgens de hovenier een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

,,Ik pas eens in de vier weken op een zwakbegaafde jongeman uit onze kerkgemeenschap. Ik ben hem zaterdagmiddag even uit het oog verloren en toen is het misgegaan. Hij bleek een aansteker gevonden te hebben en is daarmee gaan rommelen. Ik reken het hem helemaal niet aan hoor, want die jongen wist niet wat hij deed. Ik verwijt het wel mezelf dat ik even niet goed genoeg op hem heb gelet.’’

Nadat hij opeens in de loods vlammen zag, heeft Grisnich nog geprobeerd het vuur te blussen.

,,Ik heb er een paar brandblussers, die ik in de schuur en in huis had staan, op leeggespoten, maar dat hielp allemaal niet. Daarna heb ik nog snel wat gasflessen kunnen weghalen die ik gebruik bij onkruidbestrijding met branders. Nee, meer heb ik niet kunnen redden. Het werd levensgevaarlijk. De brandweer vond dat ik al te lang in de brandende loods was geweest.’’

Hoe groot de financiële schade precies is, durft de Lisserbroeker niet te zeggen. ,,Tja, hoeveel? Er lag minstens voor een halve ton handel. En de loods zal ook zoiets waard zijn geweest. Maar goed, ik ben allang blij dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd. Het materiële, daar komen we wel overheen.’’

Grisnich is een gelovig man en is dankbaar dat het relatief goed is afgelopen. ,,De wind stond precies gunstig, niet in de richting van onze huizen maar naar het open land. Daarin zie ik een sturing van de Heer en dat is reden om dankbaar te zijn. Ook in materiële zin zal Hij ervoor zorgen dat het goedkomt.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.